Fiatal gazdálkodó

IX. EUFRAS konferencia újabb  tapasztalatairól beszámol Martinschich Mihály, a Fiatal Hazai Szaktanácsadók Hálózat egyik alapítója.


Az idei esztendőben volt szerencsém ismét részt venni az EUFRAS konferencián, amelyet Athénban rendeztek meg. Ennek keretein belül első ízben vehettem részt YEUFRAS szervezésben, a fiatal szaktanácsadóknak szervezett CECRA (Certificate for European Consultants in Rural Areas) tréningen három fiatal szaktanácsadó kollégával, Kujbus Dorkával, Dr. Szabó Virággal és Kőrizs Andrással, és a NAK részéről az EUFRAS delegált tagjával, Jakab Ágnessel. A CECRA tréning témája a „Kommunikációs formák és módszerek a szaktanácsadói munkában” címet kapta.

Az EUFRAS (Európai Szaktanácsadói Szervezet) hálózat azzal a céllal jött létre, hogy egyesítse Európa mezőgazdasági és vidéki tanácsadó hálózatait, amelynek révén az egységes európai fellépés és a hálózat kialakítása, illetve működtetése lehetőséget ad a hatékonyság növelésére.
EUFRAS-tagok szerte Európából

Már az érkezés napján az Athéni Mezőgazdaságtudományi Egyetemre mentünk, ahol találkoztunk a képzésre delegált, Európa sok-sok országából érkezett, többi szaktanácsadó kollégával, akikkel a szombat-vasárnap további részét töltöttük. Mivel idegenek voltunk egymás számára ezért a kezdetekben, egy kicsit játékosabb formában próbáltunk megismerkedni egymással, a légkört oldandó.

A péntek esti bevezetés után, szombat reggel nekiveselkedtünk a képzésnek. Felkészült oktatóink segítségével igen eseménydús napunk volt. A nap végére mindenki elégedett volt a kommunikációs készségeinek fejlesztését szolgáló új technikák megismerésével, amit a mindennapi szaktanácsolás során alkalmazhat. Részletesen megbeszéltük – k ezt egy ábrával is szemléltetve –, hogy mi is a feladat és hogyan zajlik a kommunikáció éles helyzetben egy gazdánál. A magam részéről fontosnak tartom kiemelni, azt a technikát, amikor szerepjátékot játszottunk. Ennek során, az általunk korábban leírt, minket érdeklő problémák, illetve általunk szaktanácsolt területek kiválasztásával egy interaktív beszélgetés részesei lehettünk, ahol vagy a szaktanácsadó, vagy az ügyfél szerepét „játszottuk” el. Ezt a beszélgetést a többiek kívülállóként hallgatták meg és a végén javaslatokat és tanácsokat adtak arra, hogy mi volt jó a beszélgetésben és mire figyeljünk jobban, mely témákat bontsuk ki jobban és hogyan legyünk magabiztosabbak, és hogyan sugározzuk ezt jobban az ügyfél felé. Az én szaktanácsolt témám a háztáji állattartásban rejlő lehetőségek, és annak módszerei voltak. Erre a témára egy német fiatal szaktanácsadó, Karoline Schranke jelentkezett, és vállalta az érdeklődő gazda szerepét.

Ezeket a beszélgetéseket és elemzéseket vasárnap délelőtt is folytattuk, mikor a végére értünk, Pablo Asensio és Eleni Zarakoszta, akik a két nap során foglalkoztak velünk, kiosztották számunkra a tanúsítványainkat, a CECRA T02 modul sikeres teljesítéséről. Ezt követően egy interaktív délutánon vehettünk részt, amelyet egy holland kolléga, Eelke Wielinga tartott, az innováció fontossága és szerepe napjainkban, témában.

Hétfőn megkezdődött a hivatalos EUFRAS konferencia. Itt megismerkedtünk az EUFRAS szervezeti felépítésével, pénzügyi, működési alapjaival, és kapcsolatrendszerével. A délelőtt folyamán sor került az EUFRAS új vezetőségének megválasztására is, amelyben egy fiatal lengyel szaktanácsadó, Alexander Bomberski is helyet kapott, ezzel is erősítve a kialakulóban lévő YEUFRAS képviseletét az EUFRAS-on belül.  Az előadásokon hallottunk a GFRAS-ról, a SEASN-ról, és az ERASMUS+  pályázati lehetőségekről is, amely véleményem szerint nagyon jó lehetőségeket tartogat a jövő szakembereinek is.

Egy holland és egy német kolléganő, Annick és Karoline pedig összegezték a YEUFRAS hétvégi eredményeit. Ezen a napon került még sor az EUFRAS tagjai közül a vezetőség megválasztására is. A keddi napon a tagok megoszthatták észrevételeiket és javaslataikat a szervezet működésével kapcsolatban és felvázolták jövőbeli terveiket is, amelyek közül kiemelném a következő konferencia témáját, ami a digitalizáció lesz.  

A konferencia kedden délben zárult, és hazatérve olyan érzésem van, hogy kevesebb lennék, ha nem vettem volna részt. Úgy érzem, rengeteg téma van, amelyet hazánkban kisebb hangsúlyt kap. Éppen emiatt tartom fontosnak azt, hogy külföldi kollégákkal találkozva megismerjem a szomszédos, vagy más európai országokban jelenleg futó trendeket. Felkészítve ezzel a hazai szakembereket is az információ átadáson keresztül a várható új irányokra. Köszönöm a NAK-nak hogy részt vehettem a konferencián, és a képzésen. A magam részéről igyekszem a hazai szakembereknek, kollégáknak, fiatal szaktanácsadóknak átadni a megszerzett tudást.


Martinschich Mihály fiatal szaktanácsadó, NAK/ Jakab Ágnes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése