Erdőgazdálkodás

2020. szeptember 24-én került megrendezésre a NAK magán-erdőgazdálkodás szerveződéseinek és szakirányításának új jogszabályi kereteiről szóló online tájékoztatófórum-sorozatának negyedik rendezvénye, ahol az érdeklődők az erdők tulajdonosi használatáról informálódhattak.


Alapvetésnek tekinthető, hogy az erdő hasznosításának, hasznai szedésének joga elsődlegesen annak tulajdonosát illeti, így azzal kapcsolatban a meghatározó döntéseket is ő hozza. Ilyen döntés elsődlegesen az, hogy a tulajdonában álló erdőt maga használja (azaz ő lesz az erdőgazdálkodó), vagy a használat jogát átadja más személy részére. A fórum keretében az első esetet járhatták körbe a résztvevők.

A közvetlen használat mellett tulajdonosi használatnak minősül az is, ha a tulajdonos az osztatlan közös tulajdonban álló és használati megosztással érintett erdőnek minősülő földnek a használati rendben egy másik tulajdonostársa hasznosításába adott részén többlethasználati megállapodással megszerzett jogát gyakorolja.

Szélesebb értelemben véve egyfajta tulajdonosi használatként értelmezhetőek továbbá a következő esetek is, hiszen az erdőgazdálkodás ezekben az esetekben is nagyobbrészt a tulajdonos érdekkörében valósul meg:
-    osztatlan közös tulajdonú erdő saját jogú használata polgári jogi társaság keretében,
-    társult erdőgazdálkodás erdőbirtokossági társulat keretében,
-    az erdő használata saját gazdasági társaság keretei között, valamint
-    az erdőnek minősülő föld hasznosítása erdőkezelésbe adás útján.

A fórum második felében a résztvevők elhangzottakhoz kapcsolódó kérdéseinek, észrevételeinek megbeszélésre került sor, majd a jelenlévő erdőgazdálkodók, erdészeti szakirányítók fejthették ki, hogy milyen módon szeretnének élni az erdőgazdálkodási lehetőségekkel és mit tartanak a legalkalmasabb megoldásnak.

A mostani és a korábbi fórumokról készült videofelvételek és előadásanyagok a fórumsorozat pdf rendezvénynaptárjából (128 KB) érhetők el.

A következő alkalommal, 2020. október 1-én, 15 órától, az erdők használatba adásának lehetőségeiről hallhatnak az érdeklődők, amelyre a rendezvénynaptárban foglaltak szerint lehet regisztrálni.

 

(NAK/Dósa Ildikó)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése