Élelmiszer-feldolgozás

2021. augusztus 24-én jelent meg az erről szóló rendelet.

A termékleírás szerint a „nagykunsági birspálinka” előállítása Jász-Nagykun-Szolnok megyének a Tisza vonalától keletre lévő meghatározott településeinek közigazgatási határain belülről származó birs felhasználásával, az adott területen belül elhelyezkedő főzdékben történhet. 

Illatában a tiszta, kifejezett és selymes tónusok mellett gazdag lekvárosságot is kell mutatnia, diszkrét citrusossággal, parfümösséggel a háttérben. Ízében a birsre, birs lekvárra emlékeztető jegyek mellett meg kell jelenjen kis cseresség, parfümösség. A fő alkotó fajtának (legalább 50%-ban) a Mezőtúri birsnek kell lennie. 

A vonatkozó EU rendelet megtalálható az Európai Unió Hivatalos lapján, a termékleírás az Agrárminisztérium honlapján található meg. 

 Kép forrása: http://gi.gov.hu/nagykunsagi-birspalinka/  

 

(NAK/Pető Krisztina)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése