Élelmiszer-feldolgozás

India budapesti nagykövetségének tájékoztatása alapján India Földművelésügyi és Gazdálkodási Minisztériuma rendeletet adott ki a hagymaimport feltételeinek enyhítéséről.


A hagyma magas belpiaci ára miatt az illetékes indiai hatóság úgy döntött, hogy lehetővé teszi a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti fertőtlenítés kötelezettsége és a növény-egészségügyi bizonyítvány kiegészítő nyilatkozat bemutatása alóli mentességet a 2020. december 15-ig történő hagymabehozatal esetén a következő feltételekkel:
- Az olyan import hagymaszállítmányokat, amelyek fertőtlenítés és a növény-egészségügyi bizonyítványra vonatkozó jóváhagyás nélkül érkeznek az indiai kikötőbe, az importőr egy akkreditált kezelési szolgáltatón keresztül Indiában fertőtleníti. A karanténért felelős tisztviselők alaposan megvizsgálják a szállítmányt, és csak akkor engedik tovább, ha azt a kártevőktől és betegségektől mentesnek találják.
- Enyhítik a növény-egészségügyi bizonyítványban szereplő kiegészítő nyilatkozat jóváhagyásának követelményét.
- Amennyiben az ellenőrzés során hagymaüszögöt (Urocystis cepulae) vagy száraz rothadást (Embellisia allii) fedeznek fel, akkor az adott szállítmányt nem fogadják be és visszaküldi az exportálónak;
- Ha szárfonálférget (Ditylenchus dipsaci) vagy hagymalegyet (Hylemia antiqua) észlelnek, ezeket fertőtlenítéssel el kell távolítani, és a szállítmányokat további ellenőrzési díj nélkül tovább kell engedni.
- Meg kell szerezni az importőrök kötelezettségvállalását arra, hogy a hagymát csak élelmezési célra továbbítják a kereskedelembe, nem pedig szaporításra használják. A fogyasztásra szánt hagymát tartalmazó szállítmányokra nem vetnek ki további – a 2003. évi növényikarantén-rendelet szerinti behozatali feltételek be nem tartása miatt – négyszeres ellenőrzési díjat.

A tájékoztató itt érhető el, további információt a nagykövetségtől lehet kérni (Sanjeev Manchanda másodtitkár, Indiai Nagykövetség, Budapest, 1025 Búzavirág u. 14. Tel: +36-1-325-7742 /43; +36-30-4208989. Email: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.; Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.)


(NAK/Laczkó A.)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése