Élelmiszer-feldolgozás

Tíz évvel ezelőtt az állami természetvédelem a nemzeti parki igazgatóságokkal közösen életre hívta a Nemzeti Parki Termék védjegyet, amely a hagyományos technológiával és alapanyagokból készült termékeken keresztül igyekszik a fogyasztók számára közelebb hozni a természeti kincsek megismertetését, védelmét és az ezeket ápoló gondos gazdák megbecsülését.


A mai napig gyakori tévedés, hogy a természetvédelmi oltalom alatt álló és/vagy Natura 2000 területeinken nem lehet művelést folytatni, holott sok esetben a megfelelően végzett mezőgazdasági tevékenység elengedhetetlen a természeti értékek, védett élőhelyek megőrzéséhez és fenntartásához. Sajnos ezt a munkát a fogyasztók túlnyomó többsége nem látja az alapvetően kisvállalkozó, helyi termelők termékei mögött. Mindezek „kiküszöbölésére”, a helyi vállalkozókra és az értékteremtő gazdálkodókra való figyelemfelhívásra, megbecsültségük növelésére szolgál a Nemzeti Parki Termék védjegy. A védjegyes termékek különlegessége abban áll, hogy valamiben többet nyújtanak az átlagos élelmiszereknél. Ez lehet minőségi kritérium, származás, speciális termelési mód vagy előállítás, illetve ezek kombinációja. A Nemzeti Parki Termékek a vásárlók és fogyasztók számára garanciát jelentenek, hogy az adott régióból származnak, környezetkímélő módon lettek előállítva, jó minőségűek, valamint az adott területhez, kulturális örökséghez, helyi hagyományokhoz és értékekhez közvetlenül kapcsolódnak.

Mindezek szellemében a védjegyre való pályázás során alapvető elvárás, hogy a termék helyi nyersanyagokból készüljön. További kiemelt szempont, hogy a termék minőségével, megjelenésével vagy más kivételes tulajdonságával jól szemléltesse a térség természeti, táji és kulturális sajátosságait, valamint a pályázó a tevékenységét lehetőség szerint a helyi hagyományokra és helyi sajátosságokra, a térség munkaerő kínálatára alapozva végezze. Úgyszintén elengedhetetlen, hogy a termék megfeleljen a hazai és európai uniós jogszabályi követelményeknek, és illeszkedjen a természet védelmének és a fenntartható fejlődésnek az elvéhez.

Napjainkra az ország tíz nemzeti park igazgatóságából összesen mintegy 222 termelő több mint ezer terméke rendelkezik a védjegy használati jogával. Az élelmiszereken felül szolgáltatások (pl. vidéki szálláshely) és kézműves termékek is pályázhatnak a Nemzeti Parki Termékké válásra. További információk a védjegy hivatalos honlapján érhetők el: https://nemzetiparkitermek.hu/


Gyenes Adrienn/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése