Élelmiszer-feldolgozás

A FAO élelmiszerár-indexe (FFPI) 2020 augusztusában átlagosan 96,1 pontot tett ki, ami 1,8 ponttal (2,0 százalékkal) magasabb júliushoz képest, és 2,1 ponttal (június 2,2 százalékkal) magasabb, mint az előző év hasonló havi szintje. Az augusztusi érték, amely 2020 februárja óta a legmagasabb, a harmadik egymást követő hónapbeli növekedést jelent. Az amerikai dollár gyengülése támogatta a legtöbb mezőgazdasági árucikk nemzetközi árait. Az áremelkedés erőteljesebb volt a cukor és a növényi olajok esetében, de a gabonaárak is erősödtek, bár szerényebben. Ezzel szemben a hús és tejértékek a júliusi szint közelében stagnált.


A FAO gabonaár-indexe augusztusban átlagosan 98,7 pontot tett ki, ami 1,8 ponttal (1,9 százalékkal) magasabb, mint júliusban, és 6,5 ponttal (7,0 százalékkal) meghaladja az előző havi értéket. A főbb gabonafélék közül a cirok, az árpa, a kukorica és a rizs drágult. A cirok árai a második egymást követő hónapban emelkedtek jelentősen, 8,7 százalékkal júliushoz képest, ezzel 33,4 százalékkal meghaladták a 2019 augusztusi szintet, főként a Kínából érkező erős keresletnek köszönhetően. Az árpa árai is erősödtek, 3,2 százalékkal nőttek, ami az Argentínából Kínába irányuló export gyorsabb ütemét tükrözi. Az USA-ban a termesztési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak az iowai közelmúltbeli terméskárosodást követően augusztusban további 2,2 százalékkal növelték a kukorica árát. Két hónapon át tartó, egymást követő csökkenés után a rizs nemzetközi ára is emelkedett, amelyet szezonálisan szűk rendelkezésre állás és növekvő afrikai kereslet támaszt alá. A búzapiacokon az exportárak emelkedtek, de csak csekélyen, mivel az alacsonyabb termelési kilátások Európában és a megnövekedett vásárlási érdeklődés a hónap vége felé megindította az árak emelkedését.

A FAO növényiolajár-indexe augusztusban átlagosan 98,7 pont volt, 5,5 pontot (5,9 százalékot) nőtt és elérte a legmagasabb szintet 2020 januárja óta. A harmadik egymást követő havi emelkedés elsősorban a szilárdabb pálmaolaj-értékeket tükrözik, és kisebb mértékben a szója, a napraforgómag és a repceolaj magasabb árait. A megemelkedett nemzetközi pálmaolajárak elsősorban a vezető termelő országok termelésének várható lassulását tükrözik, ami a szilárd globális importkereslettel együtt várhatóan csökkenti a készletszintet. Eközben a szója-olaj értékei tovább nőttek az amerikai biodízel-ipar várható felvételénél. A napraforgómag olajárát az erőteljes importkereslet erősítette meg, különösen Kínából, miközben a folyamatos kiszolgálási nehézségek biztosították a repceolaj árak további növekedését.

A tejipari index augusztusban átlagosan 102,0 pontot tett ki, ami szinte változatlan volt a júliusi értékhez képest, és 1,7 ponttal (1,7 százalékkal) magasabb az előző év azonos hónapjához képest. A sajt és a teljes tejpor (WMP) árai csökkentek az azonnali utánpótlás iránti kereslet csökkenése, és az óceániai termelési szezonban tapasztalt bőséges exportlehetőségek miatt. Ezzel szemben a vaj ára növekedett az európai exportlehetőségek szigorodása következtében és a belső kereslet növekedése miatt. Mindeközben az augusztusi forróság csökkentette a tejtermelést, amely már a szezonalitásból fakadóan visszaesett. Eközben nőttek a sovány tejpor (SMP) árai, amit a középtávú szállítások folyamatos globális importigénye és az Európában csökkent tejtermelés eredményezett.

A húsár-index augusztusban átlagosan 93,2 pontot tett ki, ami szinte változatlan a júliusi értékhez képest, és 9,1 ponttal (8,9 százalékkal) alacsonyabb az előző év hasonló havi értékénél. Augusztusban csökkentek a szarvasmarha- és baromfihúsra vonatkozó árak, amit az importvásárlás gyengébb üteme okozott, annak ellenére, hogy csökkent az állatok levágása és a feldolgozása a legfontosabb termelő régiókban. Eközben a juhhús árai csökkentek a gyenge importkereslet következtében, az Óceániai friss báránykészletek megjelenésének köszönhetően. Ezzel szemben a sertéshús ára négy hónapon át tartó, egymást követő csökkenés után emelkedett, mivel Kína importja megugrott.

A cukorár-index augusztusban átlagosan 81,1 pontot ért el, ami 5,1 ponttal (6,7 százalékkal) magasabb, mint júliusban, és 4,9 ponttal (6,4 százalékkal) magasabb, mint 2019 augusztusában. Az előző havi növekedés a termelés csökkenésének jövőképét tükrözte, mivel a kedvezőtlen időjárási viszonyok voltak az EU-ban, valamint Thaiföldön, aki a világ második legnagyobb cukorexportőre. Kína erőteljes cukorimport-kereslete, amelyet az ottani fogyasztás tartós növekedése hajtott végre, további emelő erőt nyújtott az árakhoz. Az indiai lökhárító cukortermelésre vonatkozó várakozások azonban magukban foglalták az áremelkedés mértékét.

 

Forrás: FAO.org - Tóth Dénes/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése