Élelmiszer-feldolgozás

A FAO élelmiszerár-indexe átlagban 94,2 pont volt 2020 júliusában, ami 1,1 ponttal (1,2 százalékkal) magasabb júniushoz képest. Ezzel már második hónapja nőttek az élelmiszerárak. Ennek köszönhetően közel egy ponttal (egy százalékkal) meghaladta a tavaly júliusi hónap árszintjét. Júniushoz hasonlóan a növényi olajok, tejtermékek és cukor árai voltak a felfele húzó erők, amik meghaladták az alacsonyabb árakat a húspiacokon. Mindeközben a gabonaár-index nem változott.


A FAO gabonaár-indexe júliusban átlagosan 96,9 pont volt, ezzel szinte változatlan júniustól, és 0,4 pont (0,4 százalék) magasabb az előző év azonos hónapjához képest. A nagy gabonafélék közül a búza ára alig változott, miközben a kenyér és a cirok ára hirtelen növekedett és a rizs ára csökkent. A búzapiacokon – a gyengébb amerikai dollár, a fekete-tengeri térségben és Argentínában a termelési kilátásokkal kapcsolatos aggodalmak ellenére – a lassú kereskedelem és a korai várakozás – az ausztráliai termelés erőteljes fellendülésére – a júliusi átlagértéket körülbelül azonos szinten tartotta.

A FAO növényiolajár-indexe júliusban átlagosan 93,2 pont volt, június óta 6,6 pontot (vagyis 7,6 százalékot) növekedett, és elérte az öt hónapos csúcsát. Az index folyamatos ereje elsősorban a pálma-, szója- és repceolaj szilárdabb értékeit tükrözi. A nemzetközi pálmaolaj-árak júliusban második egymást követő hónapban emelkedtek, amelyet nagyrészt a nagy termelő országokban az erős csapadékot követő lokális árvizek miatt várható termelési visszaesések generálnak. A vártnál nagyobb globális importkereslet és a malajziai munkaerőhiány miatt fennálló tartós aggodalmak további támogatást nyújtanak a pálmaolaj árának emelkedéséhez. A nemzetközi szójaolaj-árak szintén jelentősen növekedtek, főként a szigorúbb ellátás miatt Brazíliában, amely a világ egyik vezető szójaolaj-exportőre. A repceolaj értékeit fenntartotta az EU biodízel- és élelmiszerágazatának friss igénye.

A FAO tejtermék-indexe júliusban átlagosan 101,8 pont volt, 3,5% -kal (3,5 százalékkal) magasabb, mint júniusban. Júliusban az indexben szereplő összes tejtermék árai emelkedtek, és az összértéket 0,7 ponttal (0,7 százalékkal) mozgatták felfele a tavalyi hónaphoz képest, és először emelkedtek a pandémiát megelőző szint fölé. A tejpor, különösen a teljes tejpor árai az ázsiai vásárlók erőteljes behozatali igénye miatt emelkedtek. Eközben – bár a pandémiát megelőző szint alatt maradtak –, a vaj és a sajt árai, továbbra is növekedtek, amelyet a szezonálisan csökkenő exportszükségletek és az Európában folyamatosan növekvő belső kereslet mellett a robusztus importkereslet ösztönzött.

A FAO húsár-indexe júliusban átlagosan 93,0 pont volt, 1,7 ponttal (1,8 százalékkal) alacsonyabb, mint júniusban, és 9,4 ponttal (9,2 százalékkal) alacsonyabb az előző év azonos hónapjánál. A sertés- és szarvasmarhahús árai júliusban egyaránt estek, mivel a globális importkereslet volumene az export elérhetősége alatt marad. A baromfihús árai megállították öt hónapos mélyzuhanásukat, amely nagyrészt a brazil termeléscsökkentésnek köszönhető, amelyet a magas takarmányköltségek és a kereslet előrehaladásával kapcsolatos aggodalmak váltottak ki. A júniusi erőteljes növekedést követően a juhhús ára júliusban csak enyhén emelkedett, tükrözve a visszafogottabb keresletet.

A FAO cukorárindexe átlagosan 76,0 pont volt júliusban, 1,0 ponttal (1,4 százalékkal) magasabb júniushoz képest, és 3,4 ponttal (4,3 százalékkal) 2019 júliusáig. Az emelkedő energiaárak, valamint az alacsonyabb cukorgyártási kilátások a thaiföldi súlyos aszály miatt emelték a júliusi árszínvonalat.


Forrás: fao.org – Tóth Dénes / NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám