Élelmiszer-feldolgozás

A globális élelmiszeripar 2024-ig körülbelül 31 milliárd dollárt spórolhat a blockchain rendszer alkalmazásával – derül ki a Juniper Research tanulmányából.


A blockchain (blokklánc) tulajdonképpen egy folyamatosan növekvő adatblokkokból álló lista, amely segít ellenőrizni a termékek eredetét és hitelességét. A tanulmány összegzése alapján a blockchain és az IoT (Internet of Things, dolgok internete) eszközök együttes alkalmazása az ellátási láncok racionalizálása, az élelmiszer-visszahívások és nyomonkövetési folyamatok hatékonyságának növelése révén csökkentheti a kereskedők költségeit.

Az IoT megoldások segítenek például a helymeghatározásban, a hőmérséklet és a páratartalom figyelésében, míg a blockchain digitális platformot biztosít ezen adatok biztonságos tárolására. Mivel ezeket az adatokat nem lehet olyan könnyen megsemmisíteni, mint például a papíralapúakat, a vállalatok garantálni tudják a termőföldtől az asztalig a termék hitelességét és minőségét. Vagyis a blockchain és az IoT eszközök megosztott platformot biztosítanak az ellátási lánc minden szereplője számára a nyomon követéshez, az idő- és erőforráshatékony tevékenység megvalósításához, valamint az élelmiszer-hamisítások visszaszorításához.

A Dán Műszaki Egyetem idén olyan blockchain megoldások kidolgozását kezdte meg, amelyek a dán termékek jó hírnevét hivatottak megvédeni. A rendszer segítségével kiszűrhetők leseznek azok az élelmiszerek, amelyeket alacsonyabb minőségű alapanyagokból állítanak elő, de prémiumként próbálják árusítani.

Dr. Szűcs Viktóia/NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése