Élelmiszer-feldolgozás

Az élelmiszer-hulladékok keletkezésének megelőzését, mérséklését segítő útmutatókat állított össze a NÉBIH Maradék nélkül programjának négy munkacsoportja. A kiadványok ingyenesen elérhetők.


Magyarországon évente mintegy 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik, melynek jelentős része megelőzhető lenne. Ennek négy lehetséges előfordulási helye az élelmiszeripar, a vendéglátás, a kereskedelem és a civil szektor. A hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen az élelmiszer-pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös.

A négy munkacsoport szakértői a felsorolt szektorok kihívásaira próbáltak lehetséges megoldásokat felsorakoztatni. Az e munka eredményeként elkészült útmutatókban olyan jó gyakorlatok szerepelnek, amelyeket hazánkban vagy világszerte már azonosítottak, kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

Az útmutatók ingyenesen letölthetők a NÉBIH oldaláról és a Maradék nélkül program honlapjáról.


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Őstermelői adatok lekérdezése

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei