Élelmiszer-feldolgozás

Magyarországon több mint 20 ezer méhész tevékenykedik, és több mint 1,2 millió az itteni méhcsaládok száma. Spanyolország és Románia után Magyarország a harmadik legnagyobb méztermelő az Európai Unióban, továbbá jelentős exportőr is, így e terület szabványosítása kiemelten fontos.


Az ISO/TC 34/SC 19 Méhészeti termékek WG 1 Méz nevű munkacsoport alakuló ülését 2019. június 26-án a francia titkárság vezetésével tartotta meg Párizsban, amelyen magyar szakértő is részt vett. Ezt követően került sor az SC 19 második, kétnapos ülésére, amelyen kijelölték a nemzetközi szabványosítás főbb területeit.

A WG 1 munkacsoport tagsága folyamatosan növekszik, az elmúlt rövid időszakban a titkárságon és hazánkon kívül már számos ország jelezte részvételi szándékát (Argentína, Belgium, Brazília, Kína, Nagy-Britannia, Németország, Olaszország, Portugália, Srí Lanka, Svédország, Szlovénia, Svájc, Törökország és Új-Zéland).

Az üléseken jelen lévő szakértők egyetértettek abban, hogy először a különféle mézek termékelőírásait fogják kidolgozni oly’ módon, hogy minimális követelményként a „Codex Standard for Honey” című, CODEX STAN 12-1981 előírást veszik alapul. Ezt követően a termékelőírásoknak megfelelő vizsgálati szabványok kidolgozásával tervezik folytatni a munkát.

Az albizottságban az elmúlt időszakban kínai projektvezetéssel a következő új három témajavaslat kidolgozása kezdődött meg:
- ISO/NP 24364 Management standard for royal jelly production (amely az ISO 12824:2016 Royal jelly. Specifications 35 oldalas szabványt hivatkozza meg);
- ISO/NP 24381 Bee propolis. Specifications;
- ISO/NP 24382 Bee pollen. Specifications.

További részleteket az MSZT oldalán olvashat.


(Dr. Szűcs Viktória/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése