Élelmiszer-feldolgozás

Az innováció nem csupán néhány remek ötletről, hanem az értékteremtésről, illetve a szervezetek folyamatos alkalmazkodásáról és fejlődéséről szól. Az ISO-nál folyamatban van egy új nemzetközi szabványsorozat kidolgozása az innováció-menedzsment témakörében, amelynek harmadik része épp’ a közelmúltban jelent meg.


Az innováció egyre fontosabb szerepet játszik a szervezetek sikerében, mivel fokozza annak alkalmazkodóképességét egy változó világban. Az új és innovatív ötletek teret nyitnak a jobb munkamódszerek, valamint az új bevételnövelő és fenntarthatóság-javító megoldások számára. Az innováció szorosan kapcsolódik a szervezet rugalmasságához, mert segít abban, hogy megértsék a kihívást jelentő tényezőket és reagáljanak azokra, továbbá megragadják azokat a lehetőségeket, amelyek mind saját munkatársai, mind pedig a szervezettel kapcsolatban álló emberek kreativitásának hasznosítását eredményezhetik.

Végső soron a nagy ötletek és új találmányok kiindulópontja is gyakran a kis gondolatok és változások hosszú sora, amelyeket elfogadtak és eredményesen irányítottak. Ennek az irányításnak az egyik leghatékonyabb módja az innovációmenedzsment-rendszer bevezetése.

Az innovációmenedzsment-rendszer módszeres megközelítést kínál az innovációnak a szervezet minden rétegébe való integrálására annak érdekében, hogy a szervezet új megoldásokat, rendszereket, termékeket és szolgáltatásokat fejlesszen ki és teremtsen. Az ilyen rendszerekre vonatkozó első nemzetközi szabványt júliusban tették közzé.

Az ISO56002 Innováció-menedzsment. Innovációmenedzsment-rendszer – útmutató.
Az innováció-menedzsment minden szempontját lefedi, az ötlet első szikráinak keletkezésétől, egészen az újdonságok piacon való megjelenéséig. Tekintetbe veszi a szervezet működési környezetét, kultúráját, stratégiáját, folyamatait és a szervezetet érő hatásokat. Összekapcsol többféle tevékenységet, beleértve a termékek előállítását és a szolgáltatások nyújtását, az üzleti modelleket, a szervezeti innovációt stb., továbbá mérettől és típustól függetlenül minden szervezetre alkalmazható. Az ISO 56002 segíthet az innováció kultúrájának bevezetésében egy szervezetben, kihasználva a szervezet minden tagjának kreativitását és motivációját, és végső soron javítva a vállalaton belüli együttműködést, kommunikációt és teljesítményt.

Az ISO 56002 két újabb dokumentumot egészít ki a közelmúltban közzétett sorozatban, ezek a következők:
-    ISO 56003:2019 Innováció-menedzsment. Az innovációs partnerség eszközei és módszerei. Útmutató;
-    ISO/TR 56004:2019 Innovációmenedzsment-értékelés. Útmutató.

A sorozat kidolgozás alatt lévő további részei:
-   ISO/DIS 56000 Innováció-menedzsment. Alapok és szótár;
-   ISO/DIS 56005 Innováció-menedzsment. Eszközök és módszerek a szellemi tulajdon menedzseléséhez. Útmutató;
-   ISO/AWI 56006 Innováció-menedzsment. Stratégiai információszerzés-menedzsment. Útmutató;
-   ISO/AWI 56007 Innováció-menedzsment. Ötletmenedzsment.

A műszaki bizottság szorosan együttműködik a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezettel (Organisation for Economic Co-operation and Development, OECD), a Szellemi Tulajdon Világszervezetével (World Intellectual Property Organization, WIPO), a Kereskedelmi Világszervezettel (World Trade Organization, WTO) és a Világbankkal (World Bank) is.

Az ISO 56002-et az ISO/TC 279 Innováció-menedzsment dolgozta ki, amelynek titkárságát az ISO francia tagtestülete (Association Française de Normalisation, AFNOR) látja el.


(Forrás: MSZT – Dr. Szűcs Viktória/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

 

Őstermelői adatok lekérdezése