Országos hírek

Az időben megkötött biztosítási szerződések nyugodt munkavégzést tesznek lehetővé az egész évben. A NAK Biztosításközvetítő Kft. a falugazdászok bevonásával segít eligazodni a különböző növénybiztosítási ajánlatok között.


A díjtámogatott növénybiztosításokról szóló 2011-es törvény megalkotásával lehetővé vált, hogy a gazdák a megkötött növénybiztosítások díjának egy részét utólag visszakaphassák. A jogszabály alapján 4 milliárd forint támogatás kerül visszatérítésre a termelők által befizetett biztosítási díjakból, amennyiben a termelők élnek a támogatott biztosítási lehetőséggel. A mezőgazdasági növénybiztosítások már a magvak elvetésével köthetők május 31-ig. Minél hamarabb gondoskodik a gazda a termények védelméről, annál nagyobb biztonságban tudhatja gazdaságát.

Fontos hangsúlyozni, hogy a már bekövetkezett káreseményekre nem lehet biztosítási szerződést kötni. Amennyiben a gazdálkodó tavaszra tervezi – akár megszokásból is – a növénybiztosítási szerződésének megkötését, a téli időszakban károsodott növényekre már nincs lehetősége a kockázatkezelést biztosítani. Ugyanakkor a várakozási idővel is kell számolni: a biztosítók többsége bizonyos kockázatokra 10, de akár 30 napos várakozási időt is kiköthet. Ez azt jelenti, hogy a szerződés megkötésétől számított 10-30 napon túli káreseményekre vállal csak kockázatot. Mivel a díjtámogatott növénybiztosítások kockázatviselési időszaka január 1-jétől december 31-ig tart, így felelőtlenség is lehet egy későbbi időpontot választani a biztosítási ajánlat aláírására. Ilyenkor ugyanis a január 1-jei kockázatviselési kezdet a szerződéskötési időpontra tolódik el.

A növénybiztosítások esetében időszakos díjat számolnak a biztosítók. Ez azt jelenti, hogy a fent említett január 1–december 31. közötti időszakra egységes díj kerül megállapításra, függetlenül attól, hogy mikor kezdődik ténylegesen a kockázatviselés. Azonban lehetőség van a biztosítási díj négy részletben történő fizetésére, amelynek legkésőbb október 31-ig be kell érkeznie a biztosító számlájára. Amennyiben ez nem történik meg, a gazda nem kaphatja meg az állami támogatást, hiába igényelte azt korábban.

A mezőgazdasági növénybiztosítások tekintetében tehát nagyon körültekintően kell eljárni mind az ügyfélnek, mind a falugazdásznak. A naprakész információk a NAK Biztosításközvetítő Kft. segítségével jutnak el a falugazdász-irodákba.

Arra is fontos figyelni, hogy a díjtámogatott növénybiztosítások a jogszabályi előírás alapján minimum 30 százalék hozamcsökkenés esetén térítik a kárt. A kiegészítő növénybiztosítás a díjtámogatott növénybiztosítási díj töredékéért köthető, és az önrész és a 30 százalék közötti részre nyújt fedezetet.
2012 és 2017 között egyre több gazdálkodó élt a 2011-ben megalkotott jogszabály adta lehetőséggel. A növekvő igényeket a biztosítói üzletkötői hálózat nem képes kielégíteni. A rövid kötési időszak miatt többnyire csupán a nagy területen gazdálkodókat érik el közvetlenül. A kamara falugazdász-hálózata a kis-, közép- és nagyvállalkozóknak is segít eligazodni a különböző ajánlatok között. A falugazdászok naprakész információval rendelkeznek, így a gazdák segítségére lehetnek a biztosítási szerződés megkötésében és az egységes kérelem pontos kitöltésében is. Megfelelően kitöltött kérelem és az időben megkötött biztosítási szerződés(ek) nyugodt munkavégzést biztosít egész évben. (További információ az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhető.)

 


Ingyenes biztosítás a gyakorlati szakképzésben részt vevőknek

Továbbra is nagy az érdeklődés a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjainak térítésmentesen igénybe vehető szolgáltatása, az úgynevezett „tanulói felelősségbiztosítás” iránt. A szakképzési törvény előírásai alapján azon gazdálkodó szervezetek, amelyek tanulószerződéssel vagy együttműködési megállapodással tanulókat foglalkoztatnak, felelősségbiztosítással kell rendelkezzenek. A kamara referensei segítik a mezőgazdasági vállalkozásokat abban, hogy milyen feltételeknek kell teljesülnie ahhoz, hogy gyakorlati képzőhelyekké válhassanak, tanulókat foglalkoztathassanak. A NAK által a gyakorlati képzést folytató kamarai tagoknak biztosított lehetőség egy összetett és komplex felelősségbiztosítási szerződés, mely általános, szolgáltatói, munkáltatói felelősségbiztosítás és a tanulók részére a törvényi előírásoknak megfelelően felelősségbiztosítási fedezetet nyújt. Ennek köszönhetően a tanulók által egy harmadik félnek, ill. a képzőhelynek okozott károkat, valamint a képzőhelyen történt, a tanuló által elszenvedett károkra biztosít fedezet. További információ a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhető.


 


(NAKlap, 2018. márciusi szám)


Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei