Nemzetközi hírek

Sikeresen szerepelt a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – francia partnerszervezetekkel közösen – egy uniós agrártermék-népszerűsítési pályázaton. A NAK várhatóan 1,2 millió euró (372 millió forint) támogatást kap a zöldséggyümölcs-ágazat versenyképességének erősítését, a családok zöldség- és gyümölcsfogyasztásának növelését célzó hároméves kampányához.


Az Európai Bizottság az unió agrártermékeinek népszerűsítését 2017-ben megemelt összeggel támogatja, összesen 133 millió eurót (41,2 milliárd forint) különített el a tagországok szakmai szervezetei által javasolt promóciós programokra. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara francia partnerekkel – az Interfel francia zöldség-gyümölcs szakmaközi szervezettel, a Francia Szamócatermesztők Egyesületével, illetve a Francia Paradicsom- és Uborkatermesztők Egyesületével – közösen a  frisszöldséggyümölcs-fogyasztás ösztönzésére irányuló promóciós programot dolgozott ki. A pályázatot idén áprilisban, az Interfel vezetésével nyújtották be a résztvevők. A 2018-2020 közötti időszakra javasolt hároméves programot az Európai Bizottság kiválasztotta támogatásra.

Cél, hogy minél több friss gyümölcs fogyjon idehaza is

 

A pályázat összköltségvetése 5,1 millió euró (1,6 milliárd forint), ebből a magyar programok megvalósítását célzó rész 1,5 millió euró (465 millió forint). A pályázat magas szakmai színvonalát jól mutatja, hogy az uniós tagországok szakmai szervezetei részéről jelentős túligénylés érkezett a forrásokra, a francia-magyar kooperáció így is bekerült a kiválasztottak közé.

Az összetett program finanszírozását az EU 80 százalékban vállalja, ez a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara esetében 1,2 millió euró (372 millió forint) támogatást jelent. A tervezett információs és promóciós kampány hozzájárulhat az ágazat versenyképességének erősítéséhez, valamint a családok frisszöldséggyümölcs-fogyasztásának illetve a gyerekek ezzel kapcsolatos ismereteinek növeléséhez. A célokat alapvetően sajtókommunikációs kampányokon, a modern médiaeszközök segítségével, hirdetéseken, valamint eseményeken keresztül tervezzük elérni. Jelenleg a támogatási szerződés előkészítésén dolgozunk, amelynek aláírásával válik hivatalossá a támogatás elnyerése.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei