Országos hírek

Vasárnap Pécsett áldották és szegték meg az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret. Egyelőre pontos adatok nincsenek az idei gyűjtésről, mert a gazdák még mindig adakoznak.


Minden rosszban van valami jó, tartja a mondás, és ez a Magyarok Kenyere program augusztus 20-i pécsi kenyérünnepén is bizonyosságot nyert. Történt ugyanis, hogy a baranyai megyeszékhely centrumába, a Dóm térre tervezett eseményt szó szerint elmosta az országon szombat éjjel keresztül vonuló vihar: hiába ácsolták össze a térre a színpadot és készültek a vendégsereg fogadására a szervezők, a vasárnap délelőtt még mindig zuhogó eső miatt a helyszín alkalmatlanná vált az eseményre, így fedett helyett kellett találni. A választás végül a Magtár Látogatóközpontra esett – amiről tudni kell, hogy anno a pécsi püspökség búzamezőin learatott búzát tárolták itt. Így aztán a magyarországi és a külhoni magyarlakta területekről összegyűjtött búzából készült kenyeret végül itt áldották meg, egy sajátos, ámde méltó és a programhoz mindenképpen illeszkedő kulisszában.

A ceremónia előtti felvezetőben Korinek László professzor, a Magyarok Kenyere program megálmodója azt mondta, azért áll szívéhez igazán közel ez a kezdeményezés és azért szereti igazán, mert minden évben más „arcot” fedez fel a résztvevőkön: idén a közösségteremtést. Úgy vélte, ehhez hozzájárult, hogy az idén a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által vezetett, a szegény sorsú gyermekek megmentéséért küzdő erdélyi Dévai Szent Ferenc Alapítvány volt a program egyik kedvezményezett szervezete, Korinek László szerint számukra szívesen adakoztak a búzát felajánlók.

Az összegyűjtés megszervezése (is) – főszervezőként – a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara feladata volt, e háttér biztosítását Páva Zsolt, a házigazda Pécs polgármestere külön is megköszönte beszédében, hozzátéve, hogy a NAK nélkül e program nem volna ilyen sikeres. A városvezető kiemelte, hogy a Magyarok Kenyere program olyan üggyé nemesedett a benne részt vevők munkájának és az adományozóknak köszönhetően, amelyet mindenhol, ahol magyar közösség létezik – határon belül és kívül – számon tartanak, nem utolsó sorban pedig beépült a pécsi mindennapokba, a város más hagyományai, nevezetességei körébe.

A polgármester szerint nagy erénye, haszna a programnak, hogy valamelyest enyhített a még éhező gyermekek gondjain, hiszen az adományok célzottan eljutnak a rászorulókhoz. A liszt és kenyéradomány mintegy 80 ezer nehéz sorsú gyermekhez jut majd el, több mint 130 szervezet segítségével. Böjte Csaba elmondta, hogy az adományoknak köszönhetően alapítványuknál 2500 gyermek ellátása biztosított. (Idén is meg lehetett kóstolni a jótékony céllal készített Magyarok Kenyere-kiscipókat, amelyeket a Pécsi Jótékony Nőegylet kínált adomány fejében.)

Hogy végül konkrétan mennyi búzából mennyi liszt és kenyér lesz, azt Győrffy Balázs NAK-elnök még nem tudta elárulni, csak hozzávetőleges adatokkal szolgált. Ugyanis, mint mondta, hiába rendezik augusztus 20-án már a kenyérünnepet, nem közölhetik azt a gazdálkodókkal, hogy ne hozzanak több búzát a gyűjtőpontokra. Ahogy fogalmazott, eddig „négyszer annyi búza gyűlt össze, mint öt éve”, az idei eredmények pedig várhatóan elérik vagy talán meg is haladják a tavalyit. Csak viszonyításul: 2016-ban a 3001 adományozó 513 727 kg búzát adott, amiből 308 236 kg lisztet őröltek.

A vasárnapi központi ünnepség háziasszonya Sebestyén Márta Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas magyar népdalénekes, előadóművész volt – aki elmesélte, hogy nagymamája révén a friss kenyér elkészítése és jelentősége máig élénken és mélyen él benne –, mellette pedig még méltatta a program nagyszerűségét a külhoni gazdák képviseletében Pikali Róbert, a felvidéki Gazda Polgári Társulás alapítója is. Az összmagyar lisztből sütött nagykenyeret végül Kajtár Edvárd, a pécsi székesegyház plébánosa áldotta meg, amit aztán Páva Zsolt és Böjte Csaba közösen szegett meg.

Képgaléria az eseményről (fotó: Gyulai Tóth Zoltán/NAK)

 


Alapítványi elismerés

Az ünnepségen Böjte Csaba a ,,Gyermekek Barátja" című díszoklevelet adott át Rittlinger Józsefnek, a kamara Baranya megyei elnökének adományozói tevékenységének elismeréseként.


 

(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei