Országos hírek

Az őstermelők 2017. március 20-ig érvényesíthetik igazolványukat annak érdekében, hogy őstermelői jogviszonyuk folyamatos legyen és az őstermelőként történő értékesítési tevékenységüket idén is jogszerűen folytathassák. 2016. december 31-ig 257 ezer új típusú igazolványt igényeltek az őstermelők.

 


Néhány napja már felhívtuk a figyelmet arra, hogy fontos határidőre kell figyelniük az őstermelőknek: azok, akik hatályos, új típusú (ideiglenes vagy kártyaalapú) igazolványuk mellett még nem rendelkeznek a 2017-es adóévre vonatkozó értékesítési betétlappal, annak kiváltását – a jogfolytonosság megőrzése érdekében – 2017. március 20-ig kérelmezhetik. A március 20-ig történő érvényesítéssel az igazolvány érvényessége 2017. január 1. napjára visszamenőleges, ezáltal biztosítható az őstermelői jogviszony folyamatossága.
Tekintve, hogy március 20. közeli dátum, és jelentős a még nem érvényesített igazolvánnyal rendelkező, őstermelőként nyilvántartott ügyfelek száma, ezért kérjük, hogy a várható torlódások elkerülése érdekében minél hamarabb keressék meg a bejelentett állandó lakóhelyük, vagy a tartózkodási helyük szerint illetékes falugazdászt az ügyintézés céljából. Az ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok elérhetőségei megtalálhatók a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara portálján.


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja azon őstermelők figyelmét, akiknek nem a jogvesztő, 2017. március 20-án lejáró határidő miatt szükséges az őstermelői tevékenységével kapcsolatos ügyintézés, illetve a határidőig őstermelőként történő értékesítést sem terveznek, ami miatt érvényes igazolvánnyal kellene rendelkezniük, lehetőség szerint a határidő lejártát követően intézzék őstermelői igazolványával kapcsolatos ügyeit.


Az elmúlt év egyik legjelentősebb kamarai vállalása az őstermelői igazolványok cseréje volt, a régi papíralapút új, plasztikalapú kártya váltotta fel. Ilyenből 2016. december 31-ig 257 ezret igényeltek az őstermelők. Ez 35 ezerrel kevesebb, mint amennyi 2015 végén volt, illetve 2016 végén hatályát vesztette. A közös őstermelői igazolványok miatt ez 321 ezer őstermelőt jelent, ami 38 ezerrel marad el a korábbi értéktől. Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke korábban elmondta, hogy a változás egyrészt az őstermelői társadalom elöregedésével magyarázható, valamint megfigyelhető az is, hogy sokan csak később váltják ki az új igazolványukat. Harmadrészt pedig fehéredett a gazdaság, az ál-őstermelők egyre inkább kiszorulnak a piacokról.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei