Országos hírek

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a közfoglalkoztatás átalakítását javasolja a kormánynak azért, hogy a mezőgazdaságban az egész éves foglalkoztatás lehetővé váljon – írta a Világgazdaság.

 


Elismerve a program kedvező elemeit, véleményünk szerint a közfoglalkoztatás a munkaerőpiaci verseny torzulása miatt gondokat is okoz a piaci szereplőknek – közölte a Világgazdaság megkeresésére Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke. Szerinte a rendszer 2011-es átalakítása óta elegendő tapasztalatot nyújtott a program esetleges felülvizsgálatához. Hozzátette: már csak azért is, mert a közfoglalkoztatás kiszorító hatást is gyakorol, miután a programban kapható bérek elmaradnak ugyan a minimálbértől, de nem eléggé ahhoz, hogy ne legyen vonzóbb annál a bérnél, amelyhez esetleg a nagyobb erőfeszítést igénylő mezőgazdasági munkával juthatnának hozzá az érintettek.
Éppen ezért úgy vélte, hogy a közfoglalkoztatásban elérhető és a versenyszférában kapható bérek közötti különbséget növelni kellene. A kamara elnöke nem cáfolta, hogy a kormány a rendszer csiszolgatását tervezi, s mint mondta, a készülő előterjesztéshez a kamara is benyújtotta saját javaslatait.


A közfoglalkoztatottak létszáma egyre növekvő tendenciát mutat, míg 2011-ben havonta átlagosan 75 810 fő vett részt a közfoglalkoztatásban, addig 2016 első felében ez a létszám közel 221 ezerre emelkedett. A program tehát elszívhatja a potenciális munkaerőt a versenyszférától, miközben a piaci foglalkoztatóknál betöltetlenül maradnak álláshelyek.
Győrffy Balázs jelezte, emiatt az agrárgazdasági kamara azt indítványozta, a kabinet tegye lehetővé, hogy a vállalkozó által kikért és a munkaügyi központ által kiközvetített közmunkás vagy munkanélküli dolgozó munkabérét terhelő közterheket vagy legalább azok egy részét – a közfoglalkoztatási díjnak megfelelően – átvállalhassa az állam.
– Javaslatunk szerint a munkavállaló így a közfoglalkoztatásit jóval meghaladó bérhez juthatna – mondta a kamara elnöke. – Ezzel ténylegesen vissza lehet irányítani a munkanélkülieket, illetve a közfoglalkoztatottakat a munka világába, ami egyébként a program fő célja.


A kamara fontosnak tartja, hogy legyen átjárhatóság a közfoglalkoztatás és a privát szféra között, azaz bármikor mód legyen kikérni, illetve visszaadni a közfoglalkoztatottat. Az agrárgazdasági kamara tagsága körébe tartozó magán-erdőgazdálkodóknak évente írnak ki foglalkoztatási pályázatot, amelynek keretében 100 százalékos járuléktámogatásban részesülnek a munkaadók. Egy hasonló támogatási formának a kézimunkaerő-igényes gyümölcs- és zöldségtermesztésre történő kiterjesztése – akár valamivel kisebb mértékű, 70-80 százalékos támogatási szinttel – nagyban növelné az egész éves foglalkoztatási hajlandóságot, ismertette a kamarai tagok véleményét Győrffy Balázs. Így a mezőgazdasági idénymunka helyett folyamatos alkalmazásban lennének az érintett dolgozók, és ezzel jobban járna a költségvetés is a magasabb összegű és folyamatos éves befizetés eredményeként. Ráadásul – mutatott rá – a közfoglalkoztatási programból ki nem fizetett bér az államnak tiszta megtakarításként jelentkezne.


A NAK az javasolja, hogy a közfoglalkoztatási programot a kézimunka-igényes mezőgazdasági műveletek idején úgy ütemezzék, hogy az ne vegyen el munkaerőt a gazdasági szférától. Mindemellett szükségesnek tartják felülvizsgálni a szociális szövetkezetek működésével kapcsolatban kiírt pályázatot az elbírálás hatékonyságának és az ellenőrzések eredményességének szempontjából és a hatékonyabb működés érdekében. Ezek a szervezetek nem profitorientáltak, működésük teljes egészében költségvetési forrásból biztosított, ezért terményeikkel nem kell a piaci versenyben megméretniük magukat, amivel torzítják az árakat. A kamara szerint a szociális szövetkezetek tevékenységei közé pedig elengedhetetlen felvenni a munkaerő-kölcsönzési szolgáltatást is. Ezzel ugyanis lehetőség lenne az itt foglalkoztatott személyek valós munkaerőpiaci körülmények között történő foglalkoztatására is időszaki jelleggel.

 


(Világgazdaság)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám