Országos hírek

A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának (KEF) tagjaitól érkezett igényeknek megfelelően a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megkezdi a pártoló tagság bevezetését a határon túli magyar gazdák körében is.

 


A Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fóruma 2016. november 2-3-án, az erdélyi Gyergyószentmiklóson tanácskozott. Győrffy Balázs, a NAK elnöke az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: a kamara a KEF tagszervezeteitől érkezett igényeknek megfelelően megkezdi a pártolói tagság bevezetését, és az alapszabály finomhangolása után nyílik lehetőség a KEF 21 tagszervezetének tagjai számára, hogy a magyarországi gazdákhoz hasonló feltételekkel váljanak a kamara önkéntes tagjaivá, így az őket megillető szolgáltatások számukra is elérhetőek lesznek. Hozzátette, az egyeztető fórum tagsága azon az állásponton volt, hogy nem alakít civil szervezetet, hanem a NAK révén kapcsolódik be a magyar agrárgazdasági hálózatba. Győrffy Balázs szerint elsősorban információval tudják segíteni a Kárpát-medence gazdálkodóit: a nagyoknak piacszerzéssel, exportlehetőségek felkutatásával, a kicsiknek pedig szaktanácsadással tudnak a segítségére lenni.
Az egyeztető fórum elnöki tisztségét is betöltő magyar kamarai elnök elmondta: egyebek között arról is döntöttek még, hogy új tagok felvételéről a KEF plénuma dönt, de ezt megelőzően a felvételi kérelmet véleményezésre elküldik a területileg illetékes régió tagszervezetei számára. Arról is döntöttek, hogy minden egyes régiót két fő képvisel a testületben, akiket a régió gazdaszervezetei választanak meg.


Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) elnöke üdvözölte a NAK kezdeményezését, mert szerinte ez is biztosítja a magyarság összetartozását. Az elnök úgy véli, hogy a kamaránál felhalmozott tudás és a szakmai igazgatóságokon folyó munka erős kapocs lesz minden magyar gazda között.
A fórumon bejelentették azt is, hogy a KEF keretében minden magyar területet képviselő szervezet részéről egy-egy képviselőnek teremtenek lehetőséget arra, hogy személyesen ismerhessék meg a Copa-Cogeca – az európai gazdák és szövetkezetek érdekképviseleti szervezetének – munkáját november 17-én, a szervezet soron következő ülésén.  
Lázár Zoltán, a csíkszeredai főkonzulátus külgazdasági attaséja elmondta, hogy a Kárpát-medencei Magyar Gazdák Egyeztető Fórumának gyergyószentmiklósi ülése Székelyföld tekintetében kiemelt jelentőségű. A szakember szerint az ilyen jellegű események alapot teremtenek az összefogáshoz, így a székelyföldi gazdák is minden lehetőséget megkaphatnak ahhoz, hogy a magyarországi társaikhoz hasonlóan gazdálkodhassanak, ezáltal gazdasági eredményeket érhessenek el.


A KEF 21 magyarországi, horvátországi, romániai, szerbiai, szlovákiai, szlovéniai és ukrajnai magyar agrárszervezetet tömörít. A szövetség célja a kárpát-medencei magyar gazdaszervezetek kapcsolattartásának elősegítése, tevékenységeik összehangolása, közösségi képviseletének ellátása. Feladata továbbá a tagszervezetek szakmai támogatása, illetve a kárpát-medencei közös vidékfejlesztési stratégia megfogalmazása és kivitelezésének összehangolása.


(NAK/MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok