Országos hírek

Járulékfizetési kedvezmény bevezetésének kezdeményezésével, kedvezőbb pályázati lehetőségek kialakításával és új szolgáltatásokkal igyekszik segíteni a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara az élelmiszeriparban érdekelt tagjait.

 


A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) időről időre egy-egy ágazatot helyez fókuszba, hogy az adott szektorban tevékenykedő tagoktól érkező kezdeményezéseket összefésülje és képviselje a döntéshozók felé. Ezúttal az élelmiszeripart érintő fejleményekről számolt be Győrffy Balázs, a NAK elnöke szeptember 13-i sajtótájékoztatóján.


Kevesebb közteher


Ahogy szinte valamennyi hazai termelőágazatot, úgy az élelmiszeripart, s a benne tevékenykedő vállalkozásokat is komolyan érinti a képzett szakember- és munkaerőhiány – mondta Győrffy Balázs. Ennek megváltoztatása érdekében kereste meg a kamara egy javaslattal a Nemzetgazdasági Minisztériumot.
– A kormány 2015. július 1-jétől kiterjesztette a munkahelyvédelmi akciótervet a mezőgazdaságra is. A foglalkoztatók azóta járulékkedvezményt vehetnek igénybe a növénytermesztésben, az állattenyésztésben vagy a mezőgazdasági gépjavításban és -kezelésben foglalkoztatott 25 és 55 év közötti munkavállalókra. A NAK néhány hónappal ezelőtt javaslatot tett a járulékfizetési kedvezmény kiterjesztésére a főtevékenységként hazai mezőgazdasági termelésből származó alapanyagot feldolgozó élelmiszeripari vállalkozások fizikai munkakörben foglalkoztatott munkavállalóira – hívta fel a figyelmet Győrffy Balázs. – Noha a járulékfizetési kedvezmény kiterjesztése nem feltétlenül oldana meg minden problémát, de számottevően segítene a munkaerő-megtartásban, a -elvándorlás mérséklésében, valamint növelné az élelmiszeripar versenyképességét.


A szaktárca első körben nem támogatta a kamarai kezdeményezést, mivel a 2,4 milliárd forintos intézkedésre nem lenne költségvetési fedezet. Ugyanakkor Győrffy Balázs szerint azóta kedvezően változott a helyzet, köszönhetően talán annak is, hogy az első elutasítás ellenére, a kamara sűrű levélváltásokkal folyamatosan napirenden tartotta a témát a minisztériumnál. Az elnök szerint az ügyben politikai döntés születhetett, mivel Varga Mihály tárcavezető a nyilvánosság előtt úgy nyilatkozott, hogy a szakemberhiány okozta általános problémákra a vállalkozások járulékfizetési kötelezettségének csökkentése lehet a megoldás. (A miniszter és az NGM államtitkára is újfent megerősítette, hogy a kormány tervezi a munkaerőpiac megerősítését.)
– Kérjük is a kormányzatot, hogy a járulékcsökkentési lépések tervezésekor vegyék figyelme a kamara javaslatait, az élelmiszeripar és a kamara tagjai gondjainak enyhítése érdekében az ágazat élvezzen előnyt ebben a folyamatban – jegyezte meg. – A politikai döntés meghozatala után szakmai szinten érdemes tovább haladni, így állunk a minisztérium rendelkezésére.

A feldolgozóiparban is kevés a megfelelő munkaerő

 

Kedvező lehetőség közepes vállalkozásoknak


Egy másik apró sikerről is szólt a NAK elnöke: mégpedig a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) élelmiszeriparra vonatkozó, kamarai tevékenységgel létrejött változásáról. Korábban a kamarának is jelentős szerepe volt abban, hogy 50 milliárd forintról 100 milliárdra növelték a GINOP keretéből a közepes méretű élelmiszeripari vállalkozásoknak szánt forrást: a korábban tervezett 22 milliárdról 50 milliárd forintra nőtt a vissza nem térítendő támogatás, 25 milliárdról pedig 50 milliárd forintra a könnyített hitel formájában lehívható, visszatérítendő támogatás kerete.
– A több hónapos intenzív kamarai munka így eredményre vezetett, és most a végrehajtás szakmai előkészítésében is számít a kormány a kamara szakemberinek munkájára. Jelenleg is folyamatban van a támogatási feltételek kidolgozása az Irányító Hatóság, a Magyar Fejlesztési Bank, a NAK, valamint további szereplők részvételével. Reményeink szerint az ősszel megjelenhetnek a pályázati felhívások, és a támogatásoknak köszönhetően ismét megindulnak a fejlesztések, beruházások. A Vidékfejlesztési Programban és GINOP-ban együtt az élelmiszeriparra elkülönített 300 milliárd forinttal enyhülhet az ágazatra nehezedő nyomás – tette hozzá Győrffy Balázs.


Az elhangzott, hogy várhatóan a közepes méretű (50 és 249 fő alkalmazottat foglalkoztató) cégeket érinti az új pályázat, és a vállalkozások fejlesztésére maximálisan egy társaság 750 millió forint vissza nem térítendő, illetve 2 milliárd forint visszatérítendő támogatást kaphat.
A NAK elnöke szerint a plusz forrásokra égető szüksége van az ágazatnak. Az uniós csatlakozás óta viszonylag kevés fejlesztési forrás érkezett az élelmiszeriparba, így nem meglepő, hogy a hazai élelmiszeripari vállalkozások lemaradtak európai versenytársaiktól. Tavaly az előző évhez képest például 37 százalékkal csökkentek az élelmiszeripari beruházások Magyarországon. Megjegyezte, versenyképes hazai élelmiszeripar nélkül – ami az itthon megtermelt alaptermékeket dolgozza fel – hosszútávon nincs versenyképes mezőgazdasági termelés sem.


Átmeneti segítség szükséges a nagyvállalatoknak


Ugyanakkor a hazai nagyvállalatok gondjaira is igyekeznek valamilyen megoldást kitalálni, mivel uniós finanszírozású pályázaton – egyelőre – ők nem vehetnek részt. Győrffy Balázs szerint a 250 főnél több dolgozót alkalmazó cégek éppen a technológiai hátrányukat igyekeznek a minél több munkavállalóval kompenzálni, ám így (létszám)méretük miatt kerülnek versenyhátrányba. A NAK és a visegrádi országok agrárkamarái még idén tavasszal kezdeményezték az Európai Bizottságnál a nagyvállalati besorolási rendszer megváltoztatását a támogathatóság érdekében, ám ez ügyben egyelőre még nincs döntés. Az elnök szerint átmeneti megoldásként szóba jöhet, hogy a kormány nemzeti forrást különítsen el erre a célra – a kamara pártolná ezt, és minden szakmai segítséget megadna a megvalósításhoz. Győrffy Balázs szerint ugyanis az élelmiszer-feldolgozók állandó fejlesztési kényszer alatt vannak, hiszen a lakosságnak nagy volumenű, jó minőségű árut kell versenyképes áron és feltételek között való előállítani.
– Az élelmiszeripar egy speciális ágazat, ahol a korszerűsítés, beruházás hatására a hatékonyság megnövekszik, viszont az élőmunka iránti igény lecsökken. Így szerintünk az élelmiszeripart a többi iparágtól elkülönülten kell kezelni – jegyezte meg.

A húsipari nagyvállalatok számára is jól jönne plusz forrás


Partnerek, hírlevelek


A NAK ezeken túl közvetlenül is igyekszik segíteni tagjait. Például létrehozta és folyamatosan bővíti az élelmiszeripari beruházások szakmai partnerlistáját. Ennek elsődleges célja, hogy egymásra találjanak az élelmiszer-feldolgozással is foglalkozó mezőgazdasági termelők és a különböző iparágakban tevékenykedő vállalkozások, hogy termékekkel, szolgáltatásokkal kölcsönösen segítsék egymást. A lista „hatásosságát” a sajtótájékoztatón is illusztrálták: az egyik kamarai tag húsfeldolgozó cég élelmiszer-higiénia területen fejlesztő partnert keresett és talált is.
A másik közvetlen segítség a szeptember 13-án elindított élelmiszeripari hírlevél. A havi rendszerességű tájékoztatóban informálódhatnak a NAK-tagok a legfrissebb pályázati hírekről, a jogszabályi változásokról és a vonatkozó statisztikai adatokról. Kiemelt figyelmet kapnak a legújabb hazai és nemzetközi fogyasztói trendek és kutatás-fejlesztési eredmények, valamint a folyamatosan frissített kiállítás- és vásárajánló is segítséget nyújt a tagok hazai és nemzetközi megjelenéséhez. Az e-mail elérhetőséggel rendelkező tagok a hírlevelet automatikusan, minden hónap első hetében megkapják, és várhatóan hamarosan a portálon is elérhető lesz.


Információk élőben


Azt már a nak.hu-n is jeleztük, hogy a kamara idén ősszel konferencia-sorozatot szervez élelmiszeripari vállalatok részére, és erre kitért most Győrffy Balázs is. Mint mondta, a rendezvények keretében lehetőség nyílik az egyes ágazatokat érintő kilátások és tendenciák ismertetésére, az egyes ágazati problémák megvitatására. Többek között szó lesz a 2016. december 13-tól kötelező tápértékjelölésről, az élelmiszeripari támogatásokról, a munkaerőpiaci problémákról, valamint az adott ágazat piaci helyzetéről, aktualitásairól. Ezen felül bemutatnak például technológiai, termékfejlesztési, csomagolástechnikai újdonságokat, valamint az egyes ágazatokat érintő nemzetközi trendeket.
– A rendezvényeken érintett témák segítséget nyújtanak abban, hogy a tagok üzemméretüktől függetlenül felkészülhessenek és reagálhassanak a piaci változásokra, fogyasztói trendekre. A lehetséges technológiai és termékfejlesztési irányok ismertetése elősegíti a vállalatok termelési hatékonyságának növelését, és ezáltal az egyes ágazatok versenyképességének fokozását is – indokolt Győrffy Balázs.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám