Országos hírek

Közel három és fél éve jelentették be, hogy Budapest és Pest megye válik, nem alkotnak többé egy régiót. A válással több fejlesztési forrás juthat a megyének 2021-től.


Még 2016. januárjában jelentették be hivatalosan Pest megye közgyűlésén, hogy a kormány kezdeményezi az Európai Bizottságnál és az Európai Unió statisztikai hivatalánál a közép-magyarországi régió kettéválasztását. A főváros önkormányzata, illetve a megye 187 települése egyöntetűen támogatta a változtatást. A kettéválasztás célja, hogy a Budapesthez képest kevésbé fejlett Pest megyére kedvezőbb európai uniós támogatási feltételek legyenek érvényesek 2021-től, az új uniós költségvetési ciklusban. Akkor elhangzott, hogy 2007 és 2013 között a megyére körülbelül 350 ezer forint európai uniós támogatás jutott fejenként, addig Budapestre 860 ezer, a többi régióban pedig 930 ezer forint. A szétválással a megye átkerül a kevésbé fejlett régiókategóriába és többletforráshoz jut 2021-től. Így az új régióban az uniós forrásokhoz szükséges hazai társfinanszírozás mértéke 50 százalékról 15-re csökken, a támogatható tevékenységek a kevésbé fejlett régiókéval egyezőek, a jelenlegihez képest bővebbek lesznek, változik a támogatásintenzitás, egyszerűbben lesznek érvényesíthetők a megye fejlesztési érdekei.

Velkei József, a NAK Pest megyei elnöke a nak.hu (és a NAKlap) megyebemutató sorozata keretében elmondta, hogy a támogatási intenzitás jellemzően 30-40 százalékos volt helyben. Megjegyezte, hogy ez nem tesz/tett jót a megyének.
– Elsősorban a megye északi és déli szélén található kistelepüléseken vannak gondok a foglalkoztatottság és a fejlettség terén, itt vagyunk elmaradottabbak, hiszen a szabályok miatt nem juthatott elég fejlesztési forrás– tette hozzá az elnök.

Mint Pest megye önkormányzatától megtudtuk, ez a hiányosságot a kormány rendelettel kompenzálta, aminek köszönhetően a 2017-2020-as időszakban mintegy 80 milliárd forint jutott a megyének.

A szétválást még 2016 végén jóváhagyta az Európai Bizottság is, 2018. január 1-től pedig hivatalosan is Pest régióként szerepel a megye. A megyei önkormányzat sajtóosztálya közölte, az uniós források felhasználását, a pályázatokat a 2021-2027-es költségvetési időszakban már ennek megfelelően tervezik régiós, nemzeti és európai szinten is.
„Arra számítunk, hogy az innováció, a digitális technológiák, valamint a klímaváltozás nagyobb jelentőséget kapnak. Ezért kiemelt figyelmet fordítunk ezekre a témákra: Ipar 4.0, mesterséges intelligencia, vagy éppen a Digitális Agrár Stratégia” – jegyezték meg.


(nak.hu/RF)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei