Nemzetközi hírek

November utolsó napjaiban Dublinban, Írországban bemutatták az EU 5 éves, Horizon2020-ból finanszírozott kezdeményezését, amelynek célja, hogy javítsa a digitális eszközök és szolgáltatások használatát a mezőgazdasági szaktanácsadók körében, amik ezáltal hatékonyabban tudnak elterjedni az európai termelők között.


A FAIRshare névre hallgató kezdeményezés az EU 15 országából érkező 22 résztvevő szervezettel valósul meg a Teagasc Írország mezőgazdasági és élelmiszerfejlesztési hatóságának vezetésével. A projektben szereplő partnerek különböző háttérrel és készségekkel rendelkeznek, de a közös cél, hogy bemutassák a digitalizáció előnyeit a gazdálkodók és a társadalom számára. A kezdeményezés lehetőséget ad az eszközök, a szaktudás és tapasztalatok megosztására a szaktanácsadók között.

A projekt koordinátora, Tom Kelly a Teagasc-tól elmondta:
- Az elektronikus adatgyűjtési, analitikai és kommunikációs technológiák lehetővé teszik a pontosabb, gyorsabb és jobb döntéshozatalt a gazdaságokban. Fennáll annak a veszélye, hogy a digitalizálás és a jövőbeni innovációk elterjedése akadályokba ütközik, emiatt a szaktanácsadóknak mobilizálódniuk kell, digitális eszközök alkalmazásával eredményesebbé téve szolgáltatásuk, illetve támogatva a termelőket saját digitális megoldásaik használatában is.

A FAIRshare projektnek két fő célja van. Először is, egy nyilvánosan hozzáférhető digitális megoldás-gyűjtemény létrehozása a nemzetközileg használt digitális eszközökről és szolgáltatásokról, amely minden szaktanácsadó rendelkezésére áll. Másodsorban létrehozni egy „élő laboratóriumot”, amely lehetőséget ad a szakértőknek szerte az EU-ban, hogy hozzáférjenek ehhez az online gyűjteményhez. A FAIRshare 40 különböző szaktanácsadói esetet vesz majd alapul, amelyek révén a digitális eszközök bevetése különböző szaktanácsadói és gazdálkodási környezetekben lesz tesztelhető, az esetleges akadályokra folyamatában megoldást keresve. A projekt különös figyelmet fog fordítani a hatékony kommunikációs módszerek tervezésére a szaktanácsadók számára, hogy támogassák és inspirálják a társaikat és a gazdálkodó ügyfeleiket, valamint erősebb hálózatot teremtsenek a digitális eszközök szélesebb és jobb kihasználásához.

A partnerországok: Írország (ólom), Belgium, Franciaország, Hollandia, Norvégia, Egyesült Királyság, Görögország, Portugália, Magyarország, Litvánia, Ausztria, Németország, Spanyolország, Horvátország, Svájc.

Magyarországról a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a tagja a konzorciumnak. A projektben elkészülő digitalizált megoldások gyűjteménye a NAK számára is nagy jelentőségű. Nemzetközi jó gyakorlatokat tehetünk elérhetővé a magyarországi szaktanácsadók és termelők számára is, nyomon követhetjük a digitalizáció fejlődését, így a hazai akkreditált szaktanácsadók digitalizációs felzárkóztatása is felgyorsulhat. A gyűjteményben a legkorszerűbb megoldások bővebb tájékoztatókkal, gyakorlati bemutatókkal, véleményekkel ellátva lesznek hozzáférhetők.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei