Nemzetközi hírek

Immár harmadik alkalommal rendezték meg - a NAK részvételével - a Böjte Csaba ferences rendi szerzetes által életre hívott Szent Ferenc Alapítvány csíksomlyói Szent István Gyermekvédelmi Központjában a III. Székelyföldi Gyógynövénynapokat.


A 2018. június 29-én lezajlott rendezvény gyógynövényeken keresztül mutatta be Székelyföld értékeit az érdeklődőknek. Több mint 20 kiállító, közel 1000 résztvevő, jó hangulat, nagyszerű szakmai előadások, finom bográcsgulyás és példaértékű gyógynövényes kertek jellemezték a rendezvényt.

A megnyitót Balázs Melinda, a rendezvény házigazdája, megálmodója, a Szent István Otthon házvezetője és a Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Somogy megyei szervezetének elnöke tartotta. Utóbbi köszöntőjében kitért Hargita és Somogy megye erős testvérkapcsolatára és hangsúlyozta a gyógynövényekben rejlő potenciál kihasználásának fontosságát. Ezt követően több erdélyi és anyaországi gyógynövényszakértő, -kutató és természetgyógyász is színesítette előadásával a rendezvényt.

Többek között a Magyar Örökség-díjas Szabó György, a bükki füvesember, aki a gyógynövények egészségmegőrző szerepét ismertette, de az érdeklődök hasznos információkat hallhattak a gyógynövények szív- és érrendszeri, emésztőszervi megbetegedések megelőzéséről és kiegészítő terápiájáról Csomai Zita orvos-természetgyógyásztól. Papp Nóra egyetemi docens „A népi orvoslás gyógynövényei a Homoródok mentén” címmel tartott színes és sok érdekességet tartalmazó előadást. Bernád Ilona szülésznő, természetgyógyásztól a hallgatóság megtudathatta, hogy milyen szerepe van a gyógynövényeinknek a születéskor és a csecsemő- és gyermekgondozásban. Az előadásokat hagyományőrző tánc és népdal produkciók kísérték. Valamint egész nap a program elválaszthatatlan részeként székelyföldi gyógynövényes családi gazdaságok is bemutatkoztak a nagyközönség előtt. A kiállító termelők arcukat is adták a termékeikhez, példát mutatva a helyben történő boldoguláshoz, a hagyományok és értékek megőrzéséhez.

A kapcsolatépítés és az egymástól való kölcsönös tanulás jegyében az anyaországból Lakatos Márk, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök, az Eszterházy Károly Egyetem mesteroktatójának szervezésében mintegy 50 fő, gyógynövények iránt elhivatott szakemberekből és érdeklődőkből álló delegáció is érkezett a rendezvényre. Mindezek azt bizonyítják, hogy a gyógynövények és a hozzáadott értékkel rendelkező helyi kézműves termékek több dimenzióban is jelentős potenciállal rendelkeznek itthon és Erdélyben egyaránt.


(nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei