Megyei hírek

A termelői együttműködések és az együttműködés iránt érdeklődő gazdálkodók számára szakmai fórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara március 19-én, Nyíregyházán.


Rácz Imre, a szervezet megyei elnöke újra megkongatta a vészharangot, mondván, ha nem történik érdemi előrelépés, a gazdálkodók nem fognak össze valamilyen formában, akkor a megyei kistermelők jelentős része felhagyhat az almatermesztéssel, és Szabolcs aranya (ahogy az almát jellemezni szokták) jelentős mértékben veszíthet fényéből.  

Az agrárkonferencián jelen volt Patay Vilmos, a Hangya Szövetkezetek Együttműködése elnöke is, aki szintén az összefogásra szólította fel a megyei gazdálkodókat. Szerinte Magyarországon az elmúlt harminc év az útkeresés jegyében telt, belekényelmesedtünk a szocialista szerveződési formába, míg a nálunk nyugatabbra vagy északabbra fekvő országok hamarabb váltottak, náluk a termékpálya alján található gazdák többet tudnak kivenni a közösből.  
- Az észak- és a nyugat-európai országokban a termelői szervezettség szintje eléri az ötven százalékot, a gazdák tulajdonrészt szereztek a feldolgozóüzemekben. A világ élelmiszertermelése 80 százalékkal nőtt az elmúlt években, nálunk ennek volumene csökkent - fogalmazott Patay Vilmos a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara nyíregyházi rendezvényén, majd visszautalt a rendszerváltás utáni időszakra, mikor is sorra zártak be hazánkban a különböző gyárak.  

A szakember Magyarország és a nyugat-európai országok mezőgazdaságának termelőképessége közti különbséget számadatokkal támasztotta alá: míg Belgiumban 1 millió euróból 5 százalékos hozzáadott értéket tudnak előállítani, ez hazánkban csak 1,2 százalék. Ebben az összevetésben (többek közt) Hollandia és Ausztria is jobb nálunk.  
- Együtt erősebbek leszünk! Erre bizonyíték a már említett országok mezőgazdasága. Közelítenünk kell a nyugat-európai modellhez, ahol a termelői szövetkezeteknek és csoportoknak köszönhetően hatékonyabb a termelékenység, az értékesítés és a piackeresés - tette hozzá Patay Vilmos.  

A rendezvényen Takács Szabolcs (Nagykálló TÉSZ), dr. Pásztor Tamás (Timári Csemegekukorica Mezőgazdasági Szövetkezet), Görömbei Vilmos (Nyírfruct Szövetkezet) és dr. Szórádi Sándor (Szatmár-Régió Zöldség-Gyümölcs TÉSZ) jó példával hozakodott elő. Arról beszéltek, miért is érdemes csatlakozni a termelői együttműködésekhez.  Az eseményen jelen volt Sótonyi András, az Agrárminisztérium agrárpiaci főosztályának vezető tanácsosa is, aki a termelői szerveződések jogszabályi hátterét vázolta föl.  


(forrás: Kelet Magyarország)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei