Megyei hírek

A belvíz aggasztja igazán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei gazdákat. A kamara megyei elnöke szerint belvíz alakult ki az őszi vetéseken és a tavasszal bevetendő területeken.


– Az őszi időszak kedvező volt a gazdák szempontjából. Az őszi gabonákat, őszi káposztarepcét, az őszi borsót, a bükkönyt elvetették, a talajokat megtrágyázták, a mélyszántást elvégezték. Tehát megtörténtek az ilyentájt esedékes munkák – adott helyzetképet Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – Az őszi és téli csapadékot a jó minőségű talajok fel tudták venni. A réti és szikes talajok víztároló képességét azonban meghaladta ez a mennyiség, így felszíni vizek keletkeztek és belvíz alakult ki az őszi vetéseken és a tavasszal bevetendő területeken. A csapadék mennyisége több most a sokéves átlagnál.

Mint mondta, a szélsőségesebb talajokon a tavaszai vetések és egyéb talajmunkák időben 10-15 nappal ki fognak tolódni. Ez persze függ attól is, hogy milyen csapadékmennyiség hull még az elkövetkezendő időszakban.
– A vízmennyiség a gyümölcsösökre nincs különösebb hatással, de ahol beindult a rügyfakadás, ami egyébként nem sok gyümölcsöt érint még, ott fagykárra kell számítani. A korai virágzásúak, például a kajszi veszélyeztetett leginkább.

Petrik Ferenc újszászi gazdálkodó elmondta, a búzán és a szántásokon láthatók vízfoltok.
– A búza, a repce állománya tűrhető, egyelőre nincs vele gond, de még további csapadék várható. Szivattyút már vettem. Itt van a közelben a Zagyva és a Tápió, eléggé megemelkedett a vízszintjük. A Zagyva melletti területen akarok majd műtrágyázni a napokban, azt figyelem, mennyire engedi az időjárás –  tette hozzá.

Mesterszállás és Mezőhék környékén már sokkal jelentősebb mennyiségű a belvíz. Rákóczifalva határában kis belvizek tapasztalhatók, azok is a laposokon, ahol összetömörödött a föld. A felszántott területek el tudták még nyelni a csapadékot.
– A belvízvédelemre mindenképpen szükség van – hangsúlyozta Hubai Imre Csaba, megyei NAK-elnök. – A nagy, vagyis az 1-es, 2-es, 3-as csatornák a belvizet befogadták és a felesleget elszállítják. Nagy problémát jelenthet azonban, hogy a Felvidéken és a Kárpátokban a hó formájában felhalmozódott csapadék mennyire egyenletesen olvad el. Ha egyenetlenül és még esővel is keveredik, akkor fokozódik a belvízveszély, és a folyók mentén árvízhelyzet is kialakulhat. Jelenleg leginkább a nagykunsági területek, Kunhegyes, Kisújszállás, Karcag, Túrkeve térsége érintett a belvíz problémájával. Ha nem hull már nagy mennyiségű csapadék, ezt a fagy még fel tudja szívni és elpárolog.


(forrás: szoljon.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok