Megyei hírek

A kolbászfesztivál a hagyományőrzés, az értékek átadásának szimbólumává vált 21 év alatt - hangzott el a 21. Csabai Kolbászfesztivál hivatalos megnyitóján csütörtökön. A rendezvényen a NAK standja is látható volt.


Hégely Sándor fesztiváligazgató Magyarország legvidámabb fesztiváljának nevezte a rendezvényt, amelyre szerinte a városmarketinget, a megyeszékhely identitását fel lehet fűzni.  Elmondta: 21 év alatt 21 országból voltak vendégek a városban, ahol egy tanulmány szerint egy évtized alatt 21 milliárd forintot költöttek el a fesztiválra érkező vendégek. Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója közölte, 2030-ig szeretnének mintegy 500 turisztikai fejlesztést megvalósítani, ezer éttermet és szállodát felújítani, megduplázni a Magyarországon eltöltött vendégéjszakák számát és az országba vezető közvetlen repülőjáratok számát harmincra emelni.

Brendon Hammer ausztrál nagykövet megtiszteltetésnek nevezte, hogy első külföldi országként a fesztivál vendégei lehetnek, és elmondta, Ausztráliában 73 ezer ember él, aki magyar gyökerekkel rendelkezik. Hozzátette, ők is készítenek kolbászt bárányból és kenguruhúsból is.  T. Mészáros András, Érd polgármestere is örömének adott hangot, hogy az ország "egyik legdinamikusabban fejlődő városa" lett idén a fesztivál vendégvárosa.

Vantara Gyula országgyűlési képviselő a hagyománytisztelet jelképének nevezte a fesztivált; Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke pedig a sertéstartásra, az ágazat fejlesztésének fontosságára hívta fel a figyelmet köszöntőjében. A megnyitó végén kiosztották a Nemzetközi Szárazkolbász Verseny díját. A szakmai zsűri a 103 beérkezett kolbász közül Juhász György békéscsabai kolbászkészítő termékét találta a legjobbnak.

A NAK standján egymást követte főzésben Závogyán Magdolna kultúráért felelős helyettes államtitkár, Dankó Béla országgyűlési képviselő és Kozsuch Kornél, az agrárkamara megyei alelnöke. A megyei, békéscsabai születésű Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke, valamint a gyomaendrődi származású dr. Gyuricza Csaba, a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) igazgatója szintén bemutatta főzési tudományát. Vantara Gyula országgyűlési képviselő csabai finomfalatokkal, Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere pedig csabai kolbászos mexikói finomfalatokkal rukkolt elő. A fent említett alkalmi szakácsmesterek Dr. Kulcsár Lászlóval együtt kóstoltatták is főztjüket a standhoz látogatókkal. Kolbászos rakott burgonyától a kamarai aprópecsenyéig, hordós káposztába bújtatott kolbászfalatkákig sokszínű volt a kínálat. A kamara tagjai közül többen bemutatták termékeiket.  Így például a csorvási Hunapfel Kft. a náluk termesztett almákkal, a békéscsabai Herczeg Aranka lekvárjaival, az újkgyósi Bánfi Krisztián pedig csilipaprikáival színesítette a standot.

Szolgáltató központ nyílik Orosházán is, ezzel a címmel tartott tájékoztatót a NAK standján Dr. Kulcsár László. Kitért arra, az ügyfélközpontúságot, a kamara tagjainak minél jobb minőségű, igényes é széles körű kiszolgálását megcélozva több lépésben, folyamatosan bővítik szolgáltatásaik körét. Továbbá erősíteni, szorosabbá kívánják tenni a kapcsolatot tagjaikkal. Orosházán jelenleg a megfelelő ingatlant keresik, a szolgáltató központ elkészültének  és megnyitásának időpontja ennek és a kivitelezésnek a függvénye. A kamara mintegy 150 négyzetméteres létesítményt tervez létrehozni, melynek egyik részében a korszerű falugazdász-ügyféltér kaphat helyet, a másikban pedig egy – mintegy 50 fő befogadására alkalmas – előadótermet hoznak létre. A konkrét szolgáltatási kör kialakítása folyamatban van, a gazdálkodók, vállalkozások számára hasznos szolgáltatások elérési lehetőségének biztosítására törekszenek. A NAK Békés Megyei Igazgatósága a Körösök Völgye Natúrpark Egyesülettel közösen rajzversenyt is hirdetett a gyermekek disznótoros élményeiről.

 


(MTI/NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok