Megyei hírek

A 2017. október 18-án (szerdán) délelőtt tartandó Helyi Termék Napnak most a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola aulája ad otthont.


A Helyi Termék Nap-Somogy egy több éves múltra visszatekintő kezdeményezés, melynek célja a Somogy megyei kistermelők és kézművesek termékeinek eljuttatása a vevőkhöz. A programhoz számos már létező hazai és külföldi példa adta az ötletet. Általánosságban összefoglalva ezeknek a fő célja a helyi előállítású élelmiszerek és kézműves termékek újra megismertetése, népszerűsítése és a termelők, kézművesek közösségbe szervezése, az értékesítés segítése. A Helyi Termék Napok nem termelői piacok, hanem mozgó, helyszínekre kitelepülő események, mely során a kistermelői és kézműves termékek vására mellett gyakran szemléletformáló előadások is zajlanak a koncepcióhoz kapcsolódó témákban.

A programot 2015-ben indította el Dr. Pósa Roland állatorvos, egyetemi oktató (Kaposvári Egyetem), kistermelő. Az események szervezését időközben átvette a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Kaposvári Egyetem és a Dél-Dunántúli Regionális Élelmiszer Innovációs Klaszter. A program látóterében 10-15 állandó és további 30-35 potenciális kistermelő és kézműves van, akikkel az együttműködés önkéntes alapon zajlik. A résztvevőknek nem ez az egyetlen piaci megjelenési formája, termékeiket más módokon is értékesítik. Többeknek nem a fő megélhetési forrása a termékeik értékesítése az alacsony jövedelmezőség miatt. A fő értékesített termékek a következők: méz és mézes termékek, lekvárok és szörpök, sajt és savanyított tejkészítmények, zöldség alapú termékek (savanyúságok, fűszerek, krémek, stb.), medvehagymás termékek, friss és szárított gomba, füstölt sertéshús alapú termékek, illetve kézműves termékek.

A Helyi Termék Nap termelői és portékái Somogyban több helyszínen jelennek meg, fő célterület Kaposvár és a Balaton déli partja, továbbá a megyében található vendéglátóhelyek (éttermek, szálláshelyszolgáltatók). A program népszerűsítése főleg a helyi nyomtatott és elektronikus médiában és a Facebookon történik.

A 2017. október 18-án (szerdán) délelőtt tartandó eseménynek most a Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola aulája ad otthont. A délelőtt folyamán helyi termelőktől vásárolhatnak minőségi élelmiszereket (sajt, méz, puszedli, ecetek, szörpök, lekvárok, savanyúságok, levendulás termékek, stb.) és kézműves termékeket (faragványok, natúr kozmetikumok) és részt vehetnek a helyi termékekről szóló előadásokon is.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok