Megyei hírek

A végéhez közeledik az aratás Vas megyében, a tartós aszály miatt a termésátlagok 15-20 százalékkal alacsonyabbak, mint az elmúlt évben.


Vas megyében összesen 84 578 hektáron kell learatni a termést, a betakarítási munkák 96 százalékával végeztek. Repcét 23 ezer hektáron termeltek a Vas megyei gazdák, hektáronként átlagosan 3,3 tonna termést tudtak betakarítani.– ismertette az eredményeket Pusztavámi Márton, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke.

A legnagyobb területen, a mintegy 40 ezer hektáron termelt őszi búza átlaghozama 5,5 tonna volt hektáronként, míg tavaly átlagosan 5,77 tonna termést arattak le hektáronként. Őszi árpából viszont idén több termett, mint az elmúlt évben: a 8 ezer hektáros árpaföldekről hektáronként átlagosan 5,3 tonna termés került a magtárakba, ezzel szemben tavaly 5 tonna volt az őszi árpa átlaghozama. Az elnök szerint az idén ,,besült, beszáradt búzát" arattak. Ugyanakkor a learatott búzát kiváló beltartalom és gyenge hektolitersúly jellemzi.

Pusztavámi Márton kitért arra is, hogy a megyei búzatermelési verseny résztvevőinél a búza 80 százaléka étkezési, 20 százaléka pedig takarmánybúza. A búzatermés-verseny (a programot harmadik alkalommal hirdette meg a NAK megyei szervezete) célja, hogy emeljék a gabonatermesztés termelési színvonalát, magasabb terméseredményeket és nagyobb jövedelmezőséget érjenek el.

A búzát minőségtől függően 38-45 ezer, a repcét 110 ezer, míg az árpát 35-50 ezer forintért tudják tonnánként értékesíteni. A NAK közlése szerint az elmúlt évben a búza tonnánkénti ára 39 ezer, az őszi árpáé 32 ezer forint volt, míg a repcét az ideivel azonos áron, 110 ezer forintért tudták eladni.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok