A Békés megyei dinnyetermesztők értékesítési problémájára, az alacsony átvételi árra hívta fel a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága a magyar, a megyében termesztett dinnye békéscsabai kóstoltatásával 2017. július 20-án.
Kulcsár László, a NAK megyei elnöke hangsúlyozta, multinacionális áruházláncok erőfölényüket kihasználva törik le a dinnye átvételi árát. A fogyasztót aztán az olcsó áruval kecsegtetve csalogatják be üzleteikbe. Ezzel azonban helyi termesztőket tehetnek tönkre, lehetetleníthetnek el, az pedig nem jó, ha azt követően csak külföldi áru érkezik be. Az agrárkamara az egyik áruházlánc ellen etikai vizsgálatot kezdeményezett, elindít egy NÉBIH-vizsgálatot, és tervezi, hogy a Gazdasági Versenyhivatalhoz is beadvánnyal él az indokolatlan árcsökkentés miatt.
Mártonffy Béla, a NAK kertészeti osztályvezetője hozzátette, az áruházlánc a magyar dinnye megjelenésével az árat megfelezte. A már a ,,végét járó” külföldi, 200 forintos gyümölcs helyett 100 forintért akciózta a magyart. Ehhez olyan alacsony felvásárlási ár társult, mely az önköltséget sem fedezte.
– A termesztők értékesítési összefogásával érhető el jobb alkupozíció – magyarázták. – Már a jövő évi dinnyeszezon elején tisztázni kell a játékszabályokat, mert az ígéretek az elmúlt két év tapasztalatai alapján kevésnek bizonyultak.
Göcző Mátyás és Kovács Zoltán, a Magyar Dinnyetermelők Egyesületének megyei társelnökei elmondták, a térségben közel kétezer hektáron foglalkoznak dinnyetermesztéssel, főleg Dél-Békésben, ezen belül is Medgyesegyházán többen. A jó idő miatt nem ritka a hektáronkénti 55-60 tonnás termésátlag sem. Jelenleg 25 forintos a kilónkénti kamionos ár, a belföldi piacon 30 forintért vásárolják fel a kereskedők a ,,görögöt”.
– Legalább 40 forintos átlagár kellene a szezonban, hogy az önköltséget elérjük, 45 forintos pedig ahhoz, hogy némiképpen fejleszteni is tudjunk a fajtákat, a technológiát – ecsetelte Göcző Mátyás és Kovács Zoltán. Kiemelték, a vásárlói szokások nagyon megváltoztak, már a magnélküli görögdinnyéket – a piros és sárga húsúakat egyaránt – keresik a fogyasztók.
Kulcsár László hangsúlyozta, szívügyük a hűsítő hatású dél-békési vagy a megye más területein termett dinnye. Hozzátette, országos, sőt Európa-hírű az itt termett finomság, benne van a termesztők hozzáértése, szorgalma. Mindazoké, akik végigkísérik termékük útját, és most, a betakarítás idején is verejtékes munkával szedik a tűző napon a dinnyét, próbálják meg minél jobb áron értékesíteni.
Göcző Mátyás és Kovács Zoltán kitértek arra, az egyesület számításai szerint Békés megyében 300 család foglalkozik komolyabban dinnyetermesztéssel. Dél-Európában és hazánkban ,,összeért” a termés, ez dömpinget okozott, ami az árak csökkenését eredményezte. Ugyanakkor arra ösztönöznek mindenkit, hogy a Békés megyei dinnyét vegyék, mert ennek garantált az útja a földtől az asztalig.
Képgaléria az eseményről
dinnyepromo_bekes_2017
agrar14.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar14.jpg
agrar15.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar15.jpg
agrar32.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar32.jpg
agrar45.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar45.jpg
agrar54.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar54.jpg
agrar56.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar56.jpg
agrar7.jpg
http://www.nak.hu/images/kepgaleriak/dinnyekampany_2017/dinnyepromo_bekes/agrar7.jpg
(NAK)