Megyei hírek

Befejeződött az őszi árpa és a magborsó betakarítása Békés megyében, a gazdák hamarosan végeznek a repce aratásával is. A legnagyobb problémát jelenleg az aszályos időjárás okozza - hangzott el a megyei aratási koordinációs bizottság hétfői ülésén.


Kozsuch Kornél, a bizottság elnöke elmondta: a 20 ezer 290 hektáron vetett őszi árpa termésátlaga 4900 kilogramm lett hektáronként. Végeztek több mint 15 ezer hektárnyi repce betakarításával is, itt 2800 kilogramm/hektáros termésátlagot regisztráltak. Magborsót 2 ezer 226 hektáron vetettek, az összes termés 5 ezer 343 tonna lett. Hatvan százalékos betakarítási arányt jegyeztek fel az őszi búzánál. A kalászost csaknem 93 ezer hektáron termesztik, a termésátlag 4800 kilogramm hektáronként. Kozsuch Kornél megjegyezte, a felvásárlási árak nem emelkednek, a búza ára 39-42 ezer; az árpa ára 32 ezer forint körül alakul tonnánként, emiatt nagyon alacsony az értékesítési kedv.

Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke közölte: a tavalyi kukorica ürül a raktárakból, így tárolási kapacitásproblémák nem lesznek. Megjegyezte: a búza minőségét illetően két véglet figyelhető meg talajtípustól függően, a 16-17 százalékos sikértartalomtól kezdve egészen a 34 százalékig minden előfordul.

Kozsuch Kornél elmondta: a hirtelen jött meleg a kalászosoknál 15-20 százalékos terméskiesést okozott, a jelenlegi aszály főként a napraforgót és a kukoricát károsítja. Közép-Békésben nagyobb aszály sújtotta területek vannak, emiatt tavaszi árpa esetén több betakarítatlan terület is maradhat. Tűzesetek is voltak, vasárnap kora este Gyomaendrőd és Körösladány között égett le egy körülbelül négyszáz körbálából álló kazal.

Az aratás kezdetén nagy mennyiségű jég esett, főként az orosházi térségben, a Békés Megyei Kormányhivatal illetékes főosztályához 81 kárbejelentés érkezett, a jég 400-nál több táblában tett kárt, mintegy 3000 hektáron verte el az őszi árpát és búzát. Ez 30-40 százalékos terméskiesést is okozhat - vélekedett Onody Gyula, a főosztály munkatársa.
A múlt héten Kötegyánban, fél-egy kilométeres sávban volt jégeső, amely az érintett területen kiszapulta a búzát, amiből malmi minőség helyett takarmány lesz. Sérült a napraforgó is, amely így könnyen fertőzést kap és rothadásnak indul.

 


(MTI)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok