Megyei hírek

Először rendezik meg a Somogyi Borfesztivált, a Somogy megye borait népszerűsítő eseményre június 8. és 11. között kerül sor Kaposváron. Az esemény része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki a somogyi borok népszerűsítését.

A megyei, a városi önkormányzat, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezet és borászok által életre hívott rendezvényen tizenhat termelő mutatkozik be, a Vígasságok terén az ő válogatott boraikon kívül pálinkákat, somogyi sonkákat és sajtokat is lehet kóstolni - mondta el Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Kitért rá: június 8-án, az úgynevezett nulladik napon kaposvári éttermek borvacsorákat tartanak, június 9-én Somogy bora 2017 néven borverseny lesz, a közönséget aznap, valamint június 10-én és 11-én zenészek, táncosok szórakoztatják.

Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke arról szólt, hogy a fesztiválon résztvevő borászok a legutóbbi dél-balatoni borversenyre nevezett boraikat kínálják az érdeklődőknek. A megmérettetés magas színvonalát érzékeltetve azt mondta: 167 tételből 28 kapott aranyérmet, amely nagyon jó arány. Úgy vélte, az illatos, zamatos somogyi borok bárhol a világon megállják a helyüket, jó az árérték arányuk, de kevésbé ismertek még a hazai, sőt, a somogyi fogyasztók, vendéglátósok körében is.
- A fesztivál megrendezése része annak a stratégiának, amely célul tűzte ki a somogyi borok népszerűsítését, a helyben termő szőlő minél nagyobb mennyiségben történő helyi feldolgozását és értékesítését - közölte.

A térségben hivatalosan 158-an készítenek bort, közülük mindössze 18-20 pincészet foglalkozik termékei országos terjesztésével. Gombos Sándor örömének adott hangot, hogy a somogyi borokért tett erőfeszítéseiknek is köszönhetően idén novemberben Somogy megye lesz a 14. Magyar Újbor- és Sajtfesztivál díszvendége. (MTI)

 


Egyezség

Megállapodást kötött a Somogy megyei kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezete annak érdekében, hogy a megye agrártársadalma tovább erősödjön, megvalósuljon az ágazat stabil működése, illetve elősegítsék az agrárium fejlődését. Az együttműködést dr. Neszményi Zsolt, kormánymegbízott és dr. Gombos Sándor, a NAK somogyi elnöke látta el kézjegyével. Az agrárium tekintetében a kormányhivatal többek között a földművelésügyi, az élelmiszerlánc-biztonsági, a foglalkoztatási, a földhivatali, a növény- és talajvédelmi és a vidékfejlesztési ügyekben jár el, vagyis számos területen találkoznak a hivatali szakemberek és az érintett termelők.
– Somogyban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara mintegy 17 ezer gazdálkodóval tartja a kapcsolatot. A mezőgazdaságból, élelmiszer-feldolgozásból élőknek segít a mostani együttműködés – emelte ki dr. Gombos Sándor. A NAK megyei elnöke hangsúlyozta: eddig is ,,hibátlan volt a kapcsolat" a kamara és a kormányhivatal között, de ennek az aláírásnak külön üzenetértéke van, egyfajta biztosíték ugyanis az agráriumban dolgozók számára, hogy minden fél egyet akar: elősegíteni Somogy agrárgazdaságának és élelmiszeriparának további fejlődését.
A jövőben a Kormányhivatal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi vezetői, szakemberei rendszeresen cserélnek információt a tapasztalatokról, valamint az aktuális kérdésekben folyamatosan tájékoztatják majd egymást az agráriumban dolgozók ügyeinek érdekében. (kormanyhivatal.hu)


 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok