Megyei hírek

Sikeres informális üzleti találkozót és pályázati fórumot szervezett a NAK Somogy megyei szervezete a megye borászainak és sajtkészítőinek. Kaposváron pedig agrárszakmákat népszerűsítettek.

 

Balatonbogláron találkoztak Somogy megye borászai és sajtkészítői egy jó hangulatú rendezvényen október 12-én. A helyszínül szolgáló Fischl-Házban a megye kiváló sajtkészítői mutatkoztak be és kóstoltatták sajtjaikat a résztvevőknek. Utánuk pedig kisebb és nagyobb Dél-Balatoni borászatok kaptak lehetőséget munkájuk és boraik ismertetésére. A találkozó célja az volt, hogy a megye borászataiba minél több minőségi somogyi sajt kerüljön, ezzel erősítve a helyi termékek és a hazai gasztronómiai forradalom vidéki térnyerését. Az üzleti partnerkapcsolatot kiépítő borászok és sajtkészítők között több potenciálisan sikeres közös termékfejlesztési és megjelenési ötlet is született, melyet a NAK Somogy megyei szervezete is támogat és segíteni fog a jövőben.
A borászok mindezek mellett Varga Lászlótól, a NAK élelmiszeripari szakértőjétől hasznos tanácsokat és tippeket kaptak a Vidékfejlesztési Program borászati támogatásáról. A szakértő kihangsúlyozta, hogy még nem merült ki a támogatási keret és november 11-ig minden érintettnek lehetősége van beadni a pályázatát.

A balatonboglári találkozó keretében a szakképzés témája is előkerült.
- Minden adott Somogyban a gasztronómiai fejlődéséhez - mondta Szamosi Lóránt, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója a rendezvényen. Ahogy fogalmazott, a Balaton önmagában is képes előmozdítani a helyi éttermek és gasztronómia fejlődését. Azonban a déli parton húzódó autópálya és a dél-balatoni borok tovább erősítik ezt a fejlődést a somogyi gasztronómiai hagyományokkal és a vadgazdálkodással karöltve. Mindezen feltételekre épülve indokolt a borászképzés támogatása és egy elit gasztronómiai képzés indítása, melyet a szakképzési centrum gondozna. A jövőben pedig egy elit sommelier-képzés is ráépülhet a megerősödő borászati és gasztronómiai alapokra.
- Tudjuk, hogy a borászatnak szüksége van megújulásra és munkaerő utánpótlásra, hisz a családi borászatok vezetői lassan át kell, hogy adják a vezetést fiaiknak, lányaiknak. Ehhez járul hozzá az újra elinduló szőlész-borász képzés Balatonbogláron - tette hozzá Szamosi Lóránt.


- A szakmának viszont szüksége van a színvonal emelésére, melyhez a borászatoknak is hozzá kell járulniuk. Ki kell nyitni a modern és megújult, fejlett technológiát alkalmazó pincészetek és szőlészetek kapuit a tanulni vágyó fiatalok előtt - egészítette ki Balog Krisztián, a boglári Mathiász János Gimnázium igazgatója.

 

Szakmákat is népszerűsítettek Kaposváron

 

Több tucat kiállító vett részt azon a már hagyományosnak számító október 14-15-i rendezvényen, ahol Somogy megyei végzős általános iskolás diákok találkozhattak a megye középfokú képzőintézményeivel. A kiállításon a diákoknak lehetősége volt megismerkedni a választható szakmákkal és a képzéseket indító iskolákkal is.
Mivel Somogyban is egyre nagyobb gondot okoz az élelmiszeripari ágazatban tevékenykedő foglalkoztatóknak a munkaerő-utánpótlás, ezért a NAK megyei szervezete is részt vett az eseményen. A NAK a KOMETA 99 Zrt.-vel és a FINO-FOOD Kft.-vel közösen népszerűsítette az élelmiszeripari hiányszakmákat a lelkes fiatalok körében, akik így a képzők mellett a munkáltatókkal is megismerkedhettek.

 


(NAK)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok