Megyei hírek

A „Helyből Jobb” elnevezésű, a helyi termékek népszerűsítését és a szakmai ismeretek bővítését célzó fórumsorozat első tanácskozását tartották Kecskeméten.

 


A helyi termékek szülőföldünk ízlését, évszázados gasztronómiai hagyományát idézik, a termelőtől vásárolt portéka biztonságos, környezetkímélő, emellett segíti a vidék munkaerő-megtartó képességét is. Aki felelősen és igényesen akar választani, az helyben előállított élelmiszert tesz a család asztalára – mondta Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár szerdán Kecskeméten, a Helyi Termék Éve Program folytatásaként „Helyből Jobb!” néven, megújult tematikával folytatódó fórumsorozat őszi első állomásán.
Mint az államtitkár elmondta, termelői piacok és a helyi termékek népszerűsítése, a termelők tájékoztatása, valamint a vásárlókkal való szorosabb kapcsolattartás segítése volt a Földművelésügyi Minisztérium célja, amikor Fazekas Sándor miniszter tavaly meghirdette a Helyi termék éve programsorozatot. A kormány és a szaktárca legfőbb célja, hogy a családok asztalára mindenkor kiváló minőségű, egészséges és biztonságos élelmiszerek kerüljenek, és e cél érdekében – egyúttal a magyar termelők hatékony segítésének szándékával – a kormányzat az elmúlt években számos jogszabály-módosítással könnyítette a kistermelői tevékenységet és a helyi termelői piacok létrehozását.

 

Ezt követően a NÉBIH képviseletében Németh Jánosné élelmiszerbiztonsági felügyelő tartott előadást a kistermelői élelmiszer higiéniáról, a helyi termelői piacok szabályozásán keresztül az kistermelői termék előállítás értékesítés feltételeiről. Kiemelte a kistermelők által vezetett nyilvántartások naprakész vezetésének fontosságát, valamint az értékesítés területi határainak betartását.
Szegedyné Fricz Ágnes, az FM főosztályvezető-helyettese az élelmiszer-jelölések alapvető követelményeiről tájékoztatta a megjelenteket. A nemzeti parki termékek védjegyrendszerét Kissné Dóczy Emília mutatta be, aki előadáshoz meghívta az egyik termelőt, a keceli Bóna Méhészet tulajdonosát, hogy számoljon be a védjegyes termékeinek sikereiről, érdemeiről.
A Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztésért felelős helyettes államtitkárságának illetékese, Nagy Attila tartott tájékoztatást, a rövid ellátási láncok várható támogatási lehetőségeiről. Előadásában kitért a REL-projektterv várható elemeire, a várható jogosultsági feltételekre, valamint felhívta a figyel arra, hogy a REL-hez kapcsolódó beruházások pályázati felhívása várhatóan 2017 elején fog megjelenni.
A kistermelőket érintő adózási kérdésekről, valamint az EKÁER-t érintő változásokról a NAV illetékese, Szabó Gábor tájékoztatta a hallgatóságot. A rendezvény utolsó előadója Imre Károly hungarikum programtanácsadó volt aki, előadásában a közösség kapcsolatépítő erejét méltatta és az ebben rejlő lehetőségekről beszélt, bemutatva a dusnoki és bajai mintaprojekteket.
A fórumot Hamzáné Lakó Judit, a kecskeméti Aranyhomok Kistérség Fejlesztési Egyesület titkára zárta, néhány helyi jó gyakorlat élményszerű bemutatásával.


A Földművelésügyi Minisztérium kiemelt figyelmet fordít a helyi termékek előállításának ösztönzésére, az értékesítési csatornák kiépítésére, bővítésére és a termékek vásárlókkal történő mind szélesebb körű megismertetésére. Ebből a célból a tárca a NÉBIH-el, a Nemzeti Művelődési Intézettel és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen tovább folytatja a fórumsorozatát, amelynek egyik kiemelt célja, hogy a helyi termékeket gyártók szakmai ismeretei bővüljenek, és kérdéseikre választ kapjanak.
A programsorozat december 2-áig folytatódik, legközelebb Szécsényben, Zalaegerszegen, Balatonfüreden, Debrecenben, Pécsett, majd Budapesten bővíthetik ismereteiket a kistermelők, őstermelők, mikro-és kisvállalkozók.


(FM Sajtóiroda/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok