Racionalitással és összefogással nőhet az agrárium versenyképessége, hangzott el a Tolna Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezete közös rendezvényén.
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén hazánkban kialakult problémákat csak a 2020-ig terjedő fejlesztési időszakban Magyarországnak jutó támogatások jól átgondolt, racionális felhasználása útján lehet megoldani. Ehhez pedig a piaci szereplők összefogása, valamint a piac és a fogyasztók alapos ismerete szükséges – hangzott el a Tolna Megyei Önkormányzat és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei szervezete közös, „Agrárfejlesztések Tolna megyében” című rendezvényén. A megjelent gazdákat, szakmai szervezetek képviselőit és területfejlesztési szakembereket Fehérvári Tamás, a Tolna Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke köszöntötte szeptember 21-én, a szekszárdi Vármegyeháza dísztermében.
Mint mondta, Tolna mezőgazdasági megye, sokan foglalkoznak földműveléssel, kertészettel, vagy gyümölcstermesztéssel. Éppen ezért a megye fejlesztési koncepciójában is jelentős szerepe van a területnek. Hozzátette, a megyei önkormányzathoz számos olyan elképzelés érkezett, mely a mezőgazdaság fejlesztését tűzte ki célul.
Fehérvári Tamás azzal zárta beszédét, hogy a megye mindent meg fog tenni a mezőgazdaság fejlesztésének sikerért, egyben hangsúlyozta: az önkormányzat ajtaja nyitva áll a fejlesztésekben elkötelezettek előtt.
Nem vitatható, hogy fejlesztések szükségesek a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén – kezdte ezen az eseményen megnyitó beszédét Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet új tanulmányának adataira hivatkozva arról számolt be, hogy a hazai mezőgazdaság és az élelmiszeripar versenyképesség-, illetve szerkezet-, valamint hatékonyságbeli problémákkal küzd. Ezeken a területen Nyugat-Európához képest nem javult a hatékonyság. Sőt, utóbbi több országban nagyobb mértékben javult, mint Magyarországon, mely mostanra egyes ágazatok esetében „Romániával versenyez” – mondta sokat érzékeltetően.
A feladat, hogy a – 2014-2020 között zajló – fejlesztési időszak forrásainak optimális kihasználásával hazánk megtalálja a probléma leküzdésének módját – emelte ki Éder Tamás. Az alelnök hangsúlyozta, a sikerhez létfontosságú annak meghatározása, hogy mely alapokra építve, és hogyan fejlesszük az élelmiszeripart és a mezőgazdaságot.
Fehérvári Tamás köszöntője és Éder Tamás beszéde után szakmai előadások következtek négy témakörben. Elsőként Pető Krisztina, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeripari szakterület termékfelelőse tájékoztatta a jelenlévőket a „Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása” című pályázati felhívásról, melyet 40 milliárd forint értékben hirdettek meg.
A „Termelői csoport és termelői szervezetek létrehozása” tárgyú pályázati felhívástervezetet Barta István, a Földművelésügyi Minisztérium főtanácsosa ismertette, majd „A Rövid Ellátási Lánchoz kapcsolódó beruházások támogatása az élelmiszeripari és borászati területen” tárgyú pályázati felhívástervezetről hallhattak a résztvevők. Utóbbit, ahogy az „Innovációs operatív csoportok létrehozása és az innovatív projekt megvalósulásához szükséges beruházás támogatása” című pályázati felhívástervezet is Nagy Attila, a Miniszterelnökség Agrár-vidékfejlesztési Államtitkárságának főosztályvezetője ismertette.
(forrás: tolnamegye.hu)