Megyei hírek

Ócsa központjában rendezték a Magyarok Kenyere program Pest megyei búzagyűjtő napját augusztus 6-án.

 

A reggeli nagy esőzések után az ünnepség kezdetére kellemes idő várta az egybegyűlteket a polgármesteri hivatal és a református templom közötti téren.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének elnöke köszönetet mondott azoknak, akik meghallották a hívó szót, továbbá a kezdeményezőknek azért, hogy a csodálatos gondolat egységet keltett a – sokszor megosztott – magyar gazdatársadalomban. Mint fogalmazott, a nemzeti egység erőssé válik azzal, hogy a gazdák hitet tesznek mellette, a rászorulóknak pedig nagyon nagy segítség a juttatott adomány, melyből egyre több gyűlik.

 

Képgaléria (a jobb felső nyilakkal lapozható):

 

 

Bukodi Károly, a vendéglátó Ócsa polgármestere büszkeségét fejezte ki amiatt, hogy településük otthont adhat a megyei búzagyűjtő ünnepségnek. A magyarság képes összefogni, ha kell, együtt vagyunk, akár most, akár – utalt a reggeli nagy esőre – árvíz idején a gátakon, mondta.

Pánczél Károly országgyűlési képviselő köszönetet mondott a megyei gazdáknak, s kiemelte, hogy szakrális üzenete is van a kenyérnek, mely a megváltó emlékeztető ajándéka. A Magyarok Kenyere, a búzaösszeöntés a nemzeti összetartozás eseménye; a nemzetet szétszakíthatták közel száz éve, de rengeteg dolog összetartja – hangsúlyozta. Kiemelte ugyanakkor, hogy a Csallóközben, Bácskában, Bánátban, a Partiumban is gyűlt a búza, s a Magyarok Kenyere is össznemzeti lesz.

Péter Mihály, a NAK megyei elnöke szerint a nemzeti összetartozás a program legfontosabb üzenete, s rácáfol arra, hogy a magyar nép nem képes összefogni. A kamara évek óta támogatja a Magyarok Kenyere programot, a tavalyi évtől pedig a köztestület stratégiai partnerségében működik a jótékonysági program, mely egy országhatárokon átnyúló, nemzetegyesítő kezdeményezéssé nőtte ki magát. A programhoz csatlakozott magyarországi és Kárpát-medencei segítőkész termelők által felajánlott búzából készülő kenyeret pedig szociálisan rászoruló, hátrányos helyzetű gyermekeket gondozó magyarországi és határon túli szervezetek kapják.

Korinek László, a Magyarok Kenyere ötletgazdája felelevenítette az ötlet megszületését. Mint mesélte, egy nap ült pécsi otthonában a konyhaasztalnál, előtte volt egy szép fehér kenyér. S belegondolt, vajon hol termett hozzá a búza, hányszor folyt azon a földön magyarok vére? S milyen íze lenne annak a kenyérnek, amelyhez a búzát minden magyarok lakta térségből adnák össze? Az első évben kilenc tonna búza jött így össze, tavaly és idén 450 tonna körüli... – mutatott rá a sikerre Korinek László.

A szombati ünnepséget megtisztelte jelenlétével Beer Miklós megyéspüspök, Hantos Péter református és Varsányi Ferenc evangélikus lelkész, ezáltal is jelképezve az összefogás erejét.

A helyszínre szép sorjában hozták a terepjárók és a lovaskocsik a búzával teli zsákokat, s az ócsaiak mellett gyáli, alsónémedi táncosok, hagyományőrzők, lovasok emelték az ünnep fényét. Pápai Mihály gyáli polgármester pár mondatos köszöntőjében pedig röviden, de velősen foglalta össze a határokon átívelő összefogás lényegét: „Voltunk. Vagyunk. Leszünk.”. 

NAK

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok