Különleges eseményre készülnek június közepén Szilvásváradon. Az erdő közepén mutatják be, hogy a természet kincseiből milyen egyedi ételeket lehet alkotni.
A természetben megtalálható, kiemelkedő minőségű nyersanyagra épülő gasztronómia bemutatására készül néhány, elsősorban a Bükkhöz kötődő termelő június 18-án Szilvásváradon, a Szalajka-völgyben – hangzott el a rendezvény június 2-i sajtótájékoztatóján, Egerben.
A „Termelői gasztronómia a kerek erdőben” elnevezéssel meghirdetett programon az egri Macok Bisztró, a szilvásváradi Sáfrány Pisztrángos, a mónosbéli Sándor Tamás bükki sajtkészítő, a szomolyai Hegyi-Kaló Pincészet, valamint a virágoskúti Rózsa Péter biogazda mutatkozik be az érdeklődőknek. Macsinka János, a Macok Bisztró séfje kiemelte: a hagyományteremtő szándékkal életre hívott rendezvény célja, hogy kiemelje jelenlegi helyzetéből a hazai termelői gasztronómiát.
– A gasztronómiának a termelőkkel közösen a környezetünkben megtalálható, kiemelkedő nyersanyagra kell építenie, legyen szó akár sajtról, halról, borról, húsokról, zöldségekről vagy gyümölcsökről. E nélkül ugyanis soha sem lesz gasztronómiai felemelkedés Magyarországon – hangsúlyozta Macsinka János.
Sándor Tamás arról beszélt, szeretnék bemutatni a térség erdeinek, mezőinek értékeit, javait, kezdve a magvaktól és a gyógynövényektől a gyümölcsökön, virágos termékeken át a halakig, húsokig. Mint mondta, sajnos sokan vannak, akik még egyáltalán nem találkoztak az ezekre a termékekre jellemző ízekkel.
A termelők a Szalajka-völgyi – előadásokkal, beszélgetésekkel is színesített – rendezvénnyel fel szeretnék hívni a figyelmet arra, hogy léteznek olyan elfelejtett gasztronómiai értékeink, amelyekre érdemes nagyobb hangsúlyt fektetni. Mindezt pedig úgy, hogy a résztvevők különleges környezetben, ,,tő mellett" élvezzék a természet egyedi kincseit.
(MTI)