`

Jakab István, az Országgyűlés alelnökének, a MAGOSz elnökének elnöklésével az Országház Nagy Imre termében, 2015. június 5-én tartotta alakuló ülését Nemzeti Agrár-tanácsadási Bizottság, azaz a NATaB.

NATaB

Az új testület a Darányi Ignác Terv ÚMVP forrásaiból támogatott, Magyarországon 2007 óta működő Mezőgazdasági Szaktanácsadási Rendszer (MSzR) egységeként 2014. október 31-ig funkcionáló Országos Szaktanácsadási Bizottságot váltja.

A NATaB a korábban elsősorban a mezőgazdasági szaktanácsadáshoz kapcsolódó javaslattételi funkciók mellett – a 2014-2020 időszakra szóló Vidékfejlesztési Program irányító hatóságának (IH) szakmai, tanácsadó testületeként – javaslattételi, szerepet tölt be a szaktanácsadás mellett a tudásátadás további támogatott formáinak megvalósításával, értékelésével és fejlesztésével kapcsolatban.

Az alakuló ülést az IH vezetője, dr. Viski József az agrár-vidékfejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár nyitotta meg és az elnöklés átadását követően Jakab István, NATaB elnök vezette le. Elnök úr elmondta, hogy szolgálatnak tekinti az elnöki feladatokat, amelynek során felhasználja majd korábbi szaktanácsadói tapasztalatait is. A magyar mezőgazdaság előtt álló új kihívásoknak való megfelelést az erős tudás és információs bázis kialakítása, szakmailag jól felkészült szaktanácsadók, a számon kérhető teljesítmény, az egyetemekkel, kutatóintézetekkel, illetve további szervezetekkel való együttgondolkodás megteremtése alapozhatja meg. Ehhez pedig fontos a csapatban gondolkodás, mert a fejlesztéseket csak közös munkával lehet elérni.

Köszöntőt mondott Kis Miklós Zsolt agrár-vidékfejlesztésért felelős államtitkár, aki elmondta, hogy a kormányzat célja a tudásátadás egységes rendszerének megteremtése. A Vidékfejlesztési Program pedig kiemelten kezeli a versenyképesség növelését, amelynek egyik eszköze a hatékony és naprakész tudásátadás. Fontos, hogy az érdeklődők számára egy könnyebb eligazodást jelentő, átlátható rendszer kerüljön kialakításra, hogy tudják, adott problémával kihez fordulhatnak, ami egy egységes koordinálásban megvalósuló rendszerben lehet sikeres.

A NATaB titkára, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) keretében 2014. október 1-től működő Országos Szaktanácsadási Központ vezetője, Székely Erika a tudásátadás jelenlegi helyzetét és annak jövőbeli támogatási lehetőségeit felvillantva a rendszer fejlesztéséhez kapcsolódó kamarai elképzelésekről beszélt. A NAK-on belül a szaktanácsadási csoport munkatársai beszámoltak az elmúlt év tapasztalatairól, az MSzR szereplőinek teljesítményéről.

A Bizottság tagjait a jogszabályok értelmében a NAK javaslatát figyelembe véve az IH kérte fel. A Kamara a tagokra vonatkozó javaslattételi eljárását két pillérre helyezte.

  1. A jogszabályban meghatározott feladat keretében – az IH által elfogadott eljárásrendnek megfelelően – elsőként felkértük a 87 akkreditált Területi Szaktanácsadási Központot (TSzK) és a 7 Regionális Szaktanácsadási Központot (RSzK), hogy egy előzetes ajánlási eljárás keretében javasoljanak a Bizottságba TSzK és RSzK vezetőket, illetve szaktanácsadókat.
  2. A tagság összeállításakor a NAK elsődleges célja, hogy a Bizottságban az agrár-vidékfejlesztésben érintettek széles szakmai képviselete biztosítva legyen annak érdekében, hogy az igény alapú tudásátadás rendszerének hatékony működését, valamint további fejlesztését megteremtsük. Erre való tekintettel a NAK a hazai szakmai szervezetek képviseletében megjelölt személyek felkérését is javasolta.

Az IH által is elfogadott NATaB tagság kiválasztási eljárása szerint a Bizottság tagjainak száma 22 fő, akiket az IH jelölt ki és kért fel a tagságra.

Pozíció/képviselt szervezetNév
NATaB elnök Jakab István  
NAK Vágner Ákos
Miniszterelnökség Galambos Annamária 
Miniszterelnökség Dr. Szabó Réka Judit
FM Szabó Mátyás 
RSzK - Közép-magyarországi Dr. Kozári József 
RSzK - Nyugat-dunántúli Dr. Vér András
TSzK - ÖMKi Drexler Dóra 
TSzK - Demo-Trade Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. Moravszki Gábor
TSzK - GAK Nonprofit Közhasznú Kft. Dr. Papócsi László 
TSzK - Rural Nord Kft. Lapis Miklós
szaktanácsadó Bányai Tibor
szaktanácsadó - Délplant TSzK Gubacsi Zoltán
szaktanácsadó - AGRO-PROFI TSzK Dr. Kovács Tamás 
szaktanácsadó - MOSZ TSzK Vári Attila  
MAGOSZ Obreczán Ferenc
MEGOSZ Szabó Vendel
ÉFOSZ Szöllősi Réka
MNMNK Fonód Judit 
NAKVI Tóth István
AKI Juhász Anikó
NAIK Jenes Barnabás

Az üléseket az IH, vagy a NATaB elnök legalább negyedévente hívja majd össze. A szakmai munka azonban a kölcsönös egyeztetések és véleménycsere formájában e-mailben is folytatódik.

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám