A kötetben azok a kiváló magyar gyümölcs- és törkölypálinkák mutatkoznak be, amelyeket az ország kóstolóra benevezett italok közül a bírálók erre alkalmasnak ítéltek.
A Magyarországon működő kereskedelmi célú főzdék és pálinkaházak kétharmada 171 terméket nevezett be a versenyre. A szakmai zsűri a pálinka kiválóságok körébe 50 ház és főzde 83 kiválónak minősített pálinkáját sorolta.
Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a könyvet bemutatató budapesti sajtótájékoztatón azt hangsúlyozta, hogy a pálinka nemzeti kincs és nemzeti ital, ami egyre keresettebb árucikk bel- és külföldön egyaránt.
Kiss Eliza miniszteri biztos pedig többek között arról beszélt: a pálinka hungarikum, a magyar identitás része, ugyanakkor piacképes termék is, ezzel gazdaságélénkítő szerepet is betölthet.
A Pálinka Kiválóságok Könyve ingyenes kiadvány, 4000 példányban magyarul, 2000 példányban angolul jelent meg.
(MTI ; Fotó: Gyulai Tóth Zoltán)