Az élelmiszer-feldolgozók szerint az újabb csődök megelőzése érdekében a közeljövőben más szakágazatokra is ki kell terjeszteni az áfacsökkentést.
Az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége pozitív lépésnek tartja az élő és félsertések áfájának csökkentését, mert az intézkedés szűkíti az áfacsalás lehetőségét a sertés termékpályán.
Az ÉFOSZ ugyanakkor reméli, hogy a vidékfejlesztési miniszter ígéretének megfelelően, a költségvetés teherbíró képességének figyelembevételével hamarosan újabb lépések következnek ebben az ügyben.
Erre égető szükség lenne, ugyanis a minden tekintetben jogszerűen működő vállalkozások helyzete az ágazatban csak akkor stabilizálható, ha valamennyi élelmiszer áfája az EU átlagos áfakulcsa közelébe csökken a lehető legrövidebb időn belül.
Ellenkező esetben az elmúlt években csődbe ment húsipari cégek sorsára juthat más szakágazatokban is sok olyan vállalkozás, amely nem képes tovább versenyben maradni a csalók által diktált tisztességtelen feltételek között.
(elelmiszer.hu)