Az Európai Bizottság útmutatást nyújt az élelmiszer-kiskereskedelmi tevékenységek élelmiszerbiztonsági rendszereire, ideértve az élelmiszer-adományozást is.


Az iránymutatás célja, hogy megkönnyítse és összehangolja az élelmiszerbiztonsági rendszerekre vonatkozó uniós követelmények végrehajtását, központi szerepet szánva a veszélyelemzésnek az alábbi kiskereskedések esetében: hentesboltok, élelmiszerboltok, pékségek, halboltok és fagylaltozók, elosztóközpontok, szupermarketek, éttermek, étkeztetési szolgáltatások és kocsmák.

Az Európai Unió 2017-ben elfogadott élelmiszer-adományozási iránymutatásaira támaszkodva az útmutatás tovább segíti az élelmiszer-adományozást azáltal, hogy ajánlásokat fogalmaz meg néhány egyszerű kiegészítő higiéniai gyakorlattal kapcsolatban, amelyek hozzájárulnak az élelmiszerek biztonságos újraelosztásához. Az élelmiszer-adományozás konkrét élelmiszerbiztonsági kihívásokat jelenthet, mivel az újraelosztott élelmiszerek eltarthatósági idejük végéhez közeledhetnek, ráadásul az élelmiszer-ellátási lánc további szereplőkre (pl. Élelmiszerbankok és más jótékonysági szervezetek) is kiterjed. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó élelmiszer-adományozás iránti növekvő igény tükrében ez az új útmutató időben támogatást nyújt az összes érintett szereplő számára.


(NAK/Polczer Katalin)

Címkék:

 

Őstermelői adatok lekérdezése