Az agrárium folyamatos fejlődése nemzetgazdasági érdek – hangzott el a Közös Agrárpolitikáról szervezett tanácskozáson. A Vidékfejlesztési Program keretében közel 450 milliárd forint kifizetése is megtörtént.


Magyarország az uniós agrárcélokat támogatja, de az Európai Bizottság által javasolt eszközökkel nem tud egyet érteni. A többi jelentős agrártermelő országgal együtt abban vagyunk érdekeltek, hogy a mezőgazdaság számára elérhető uniós források ne csökkenjenek – hangsúlyozta Kis Miklós, az Agrárminisztérium vidékfejlesztésért felelős államtitkára az új Közös Agrárpolitika alakulása kapcsán szervezett május 6-i budapesti konferencián. Hozzátette, a gazdasági növekedésben a mezőgazdaságnak kulcsszerepe van, amelyet az elmúlt időszak eredményei is bizonyítanak. Megjegyezte, a kormány agrárpolitikája ehhez igazodva továbbra is minden eszközzel a versenyképesség növelését, a rendelkezésre álló támogatások minél hatékonyabb felhasználását, illetve a források megőrzését, a gazdálkodók érdekeinek érvényesítését tűzte ki céljául.

Kis Miklós a támogatási lehetőségek kapcsán a Vidékfejlesztési Program eredményeire és a tisztán nemzeti forrásból finanszírozott agrártámogatásokra is felhívta a figyelmet. Emlékeztetett arra is, hogy az uniós pályázatokon forrást nyert gazdálkodók a beruházásaik zömét várhatóan az idén valósítják meg, ami további szemmel látható eredményeket mutat majd a mezőgazdaságban.
– A következő időszakban elengedhetetlen, hogy a források megőrzése mellett a gazdasági növekedés legalább a jelenlegi szinten maradjon, illetve javuljon. A kormány az európai uniós növekedési átlagot 2 százalékponttal meghaladó gazdasági növekedés feltételeit kívánja megteremteni. A most megvalósuló beruházások is jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy az agrárvállalkozás termelése erősödjön, ezzel biztosítva versenyképességüket – mondta.

A konferencián Viski József, helyettes államtitkár a Vidékfejlesztési Program végrehajtása kapcsán elmondta, hogy a rendelkezésre álló uniós keret 100 százalékára már megszülettek a támogatói döntések, ami több mint 187 ezer nyertes kérelmet jelent. A program keretében közel 450 milliárd forint kifizetése is megtörtént, amelyeket az idei évben újabb – a megvalósításokhoz igazodó – kifizetések követnek majd.
– A felsorolt eredmények és lehetőségek jól tükrözik az agrárgazdasági célokat, amelyekért a 2020 utáni időszak tervezése során is teljes vállszélességgel kiáll a kormány – tette hozzá.


(AM Sajtóiroda)