Gazdaságfejlesztés

Ma még 277 órát kell fordítania egy átlagos cégnek az adóügyei intézésére, ezt 2022-ig szeretnénk a felére csökkenteni – mondta a Világgazdaságnak Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.


„Az adószerkezet átalakításával egyértelműen sikeresen felel meg az ország annak a magunk elé célként kitűzött elvárásnak, hogy a tőke- és munkajövedelmeket terhelő adók csökkentése mellett a forgalmi típusú adók irányában növekedjenek a terhek. A befektetők visszaigazolják: versenyképességi előny, hogy Európában nálunk a legalacsonyabb a társaságiadó-kulcs. Az áfa kapcsán a kabinet nem lát okot és módot az általános adómérték-csökkentésre. Azokon a helyeken, ahol szakmai, társadalompolitikai vagy épp szociális okok indokolták, az elmúlt években csökkentették az áfakulcsot, így például az idén az UHT- és az ESL-tejek áfája lett alacsonyabb. (…)

A jelen állás szerint további célzott áfacsökkentést sem tervez a kormány, zajlik azonban a korábbi kedvezményes kulcsú területek tapasztalatainak vizsgálata, mert látható, hogy vannak olyan területek, ahol az áfakulcs csökkentése nem érte el az előzetesen kívánt hatást – például a kisebb áfa hasznát nem érezhették a fogyasztók. Pillanatnyilag az EU-ban az áfa kapcsán nem az adómérték a kardinális kérdés, hanem az áfa beszedésének a hatékonysága. Ebben messze jobban állunk, mint a régió, sőt az uniós átlagot is megközelítettük. A magyarországi áfarés – vagyis a befizetendő áfából a be nem folyt összeg aránya – 2012-ben még 22 százalékon állt. A gazdaságfehérítést célzó intézkedések következtében – online pénztárgép, EKÁER – 2016-ra az Európai Bizottság becslése szerint az áfarés 13 százalékra csökkent. A cél az, hogy az EU 15-ök átlagára, 10 százalék közelébe hozzuk le a mutatót, hiszen ez teszi lehetővé a további adóteher-csökkentést az adózók számára – s persze így növekedhet a versenyképességünk is.”


A teljes interjú itt olvasható.


(forrás: vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei