Az előző negyedévhez képest közel dupla annyi vállalkozás talált a cég számára vonzó pályázati kiírást, és növekedett a benyújtott pályázatok aránya is. Jelenleg tízből négy kkv véli reálisnak, hogy uniós forráshoz juthat – derül ki a K&H kkv bizalmi index legutóbbi adataiból.


A hazai vállalkozások egy évre előremutató várakozásait jelző K&H kkv bizalmi index eredménye szerint kifejezetten pozitívak a cégek az uniós forrásokkal kapcsolatban.
– Jelentősen megnőtt az érdeklődés a cégek részéről a pályázatok iránt. Ezt mutatja, hogy az elmúlt negyedévhez képest közel dupla annyi kkv találkozott mostanában olyan kiírással, amely érdekelheti a céget (28 százalék), és növekedett az egy vállalkozásra eső benyújtott pályázatok aránya is. A kkv-k átlagosan 1,7 pályázatot nyújtottak be cégenként az elmúlt egy évben, szemben a korábban jellemző 1,4 értékhez képest – részletezte az eredményeket Kovács Viktor Zoltán, a K&H Bank kkv-marketing főosztályának vezetője.

A pályázati források elnyeréséről is pozitívan vélekednek a cégek.
– Jelenleg tízből négy vállalkozás gondolja úgy, hogy uniós támogatáshoz juthat, ami jelentős előrelépés az előző negyedévhez képest, amikor tízből csupán három vállalkozás nyilatkozott így. Mindez minden bizonnyal annak köszönhető, hogy idén élénken beindultak a pályázati kiírások – mondta el a szakember.

Ha a különböző ágazatokat nézzük, viszonylag egységes kép rajzolódik ki az uniós pályázati esélyeket illetően. Továbbra is az agrárcégek tartják a legvalószínűbbnek, hogy uniós támogatáshoz jussanak (58 százalék), de jelentős javulás figyelhető meg a kereskedelmi és a szolgáltató cégeknél is.
– Az uniós pályázatok meghatározó részévé váltak a vállalkozások életének, beruházásainak, mivel sok cég az EU-s pályázati forrásoktól teszi függővé fejlesztéseit. Ezért is bír kiemelt jelentőséggel, hogy az előző ciklus 14 százaléka helyett, a jelenlegi, 2020-ig tartó költségvetési periódusban nagy valószínűséggel a források 60 százaléka juthat gazdaságfejlesztésre. Ez nagymértékben hozzájárulhat a hazai vállalkozások versenyképességük növeléséhez – mondta el Kovács Viktor Zoltán.

 


(K&H Bank)