Az első hitelszerződés aláírásával új szakaszba lépett a MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a közvetítőként eljáró Budapest Bank célja, hogy a lehető legrövidebb időn belül forráshoz jussanak a Földet a Gazdáknak Program keretében földet vásárlók.

Rövidesen sor kerülhet az első földhitel-folyósításra – olvasható az MFB ma kiadott sajtóközleményében. Az eddig befogadott több mint 1700 hitelkérelem átlagos összege 22 millió forint, a jóváhagyott hitelkérelmek összege pedig megközelíti a 30 milliárd forintot. Tájékoztatásuk szerint aláírták az MFB-NHP Földvásárlási Hitelprogram első szerződését, amelyet napokon belül újabbak követnek.

A Földet a Gazdáknak Program elindításával a kormány célja az volt, hogy elsősorban a kis és közepes családi agrárvállalkozásokat juttassa földhöz. A számok alapján az látszik, hogy a gazdák átlagosan 22 millió forint hitelt igényelnek a földvásárlásukhoz, vagyis az MFB programja összhangban van a kormányzati elképzelésekkel – mondta Németh Lászlóné nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár.

A közvetítőként eljáró Budapest Bank adatai szerint a hiteligénylések száma folyamatosan emelkedik. 2016. május 31-én a befogadott hitelkérelmek száma meghaladta az 1700 darabot, és elérte a 40 milliárd forintot. A beérkezett hitelkérelmekből több mint 1400 darabot, összesen közel 30 milliárd forint összegben már jóvá is hagytak. Annak érdekében, hogy a gazdák minél hamarabb forráshoz jussanak, a Budapest Bank már az NFA-val kötött szerződések hatályba lépése előtt befogadja és elbírálja a hitelkérelmeket, így az eljárás a banki hitelbírálat miatt egyetlen nappal sem lesz hosszabb.

Az MFB-NHP Földhitel feltételei: a hitel devizaneme forint, futamideje legfeljebb 20 év, a hitel kamatozása az első tíz évében fix 1,95 százalék/év. Az MFB a felelős döntés megkönnyítésére hitel-kalkulátort tett közzé a honlapján, melynek segítségével a tőke- és kamattörlesztések könnyen kiszámíthatók. Részletes tájékoztató, a hitel-kalkulátor és a Budapest Bank fiókok listája elérhető a www.mfb.hu oldalon.