Az újraiparosítás stratégiájának meghatározó állami eszköze a nagyvállalati beruházási támogatás, amely már több mint 200 milliárd forintnyi fejlesztést generált. Többek között élelmiszeripari társaságoknak is jutott ebből a keretből - írta a Világgazdaság.


A magyar állam már mintegy 78 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a hazai versenyszféra meghatározó szereplőinek a Nagyvállalati beruházási támogatás (NBT) elnevezésű program keretében, amivel bő 200 milliárd forint értékű fejlesztést és hozzávetőleg 2400 új munkahely létrehozását mozdította elő a Pénzügyminisztérium összegzése szerint. Az NBT-t a kormány gazdaságpolitikai célkitűzései hívták életre, amelyeknek meghatározó eleme az újraiparosítás, az iparfejlesztés. A kormány szerint ennek megvalósítása érdekében szükséges azon tőkehiányos hazai nagyvállalatok és a tervezett beruházás hatására a nagyvállalati méretkategóriát elérő kis- és középvállalkozások támogatása – például a feldolgozóiparban –, amelyek számottevő mértékben járulnak hozzá a magyar gazdaság növekedéséhez és modernizációjához.

A pályázatok elbírálásakor sokat nyomott a latban, ha az adott vállalat a munkaerő megtartása mellett a hatékonyság növelésére is törekedett, a modern technológiák alkalmazásával pedig egyes hiányszakmák kiváltására is képessé vált. Jelzésértékű, hogy az elmúlt hetekben több olyan beruházást adtak át, amelyhez az adott vállalat NBT-forrást is igénybe vett. Így például a Gallus csoporthoz tartozó Taravis Kft. 1,2 milliárd forintból épített fel egy csirkefeldolgozó üzemet, amelyhez 290 milliós nagyvállalati beruházási támogatást kapott.

A nagyvállalati támogatások legutóbbi, 2018-as nyerteseinek tizenöt kapacitásbővítő fejlesztésre ítéltek meg együttesen 30,62 milliárd forintot, két vállalat pedig három-három projekt finanszírozásához is kapott támogatást. Így az élelmiszeripari Sole-Mizo Zrt. 3,18 milliárd forint NBT-forrást hasznosíthatott Szegeden, 1,46 milliárdot Bécsbokodon, 444 milliót pedig Csornán, a szintén élelmiszeripari Szamos Marcipán Kft.-nek 207 millió forint jutott a karcagi, 117 millió a pilisvörösvári és 6 millió a fertőszentmiklósi fejlesztéséhez.


(forrás: Világgazdaság)