Környezetgazdálkodás

A víz korlátozott erőforrás az Európai Unióban, illetve területének egyharmada vízstresszel küzd. Ezért az Európai Bizottság a szennyvíz újrafelhasználását javasolja.


Hazánk még víznagyhatalomnak minősül a délebben fekvő országokhoz képest, azonban már évek óta küzdünk azzal, hogy a víz vagy sok, vagy túl kevés, ami egymást követő hetek alatt jelentkezik. A közelmúltban terjesztették elő „a víz újrafelhasználására vonatkozó minimumkövetelményekről” szóló rendelettervezetet, amelyben az Európai Bizottság a víztakarékosság mellett, a települési szennyvíztelepekről származó tisztított szennyvíz újrafelhasználásában látja a vízhiány pótlásának lehetőségét. Ez leginkább a mezőgazdasági öntözésben játszana nagy szerepet.

A tisztított szennyvíz újrafelhasználása kis környezeti hatással jár, továbbá meghosszabbítja a víz életciklusát, segít megőrizni a vízforrásokat, ezáltal biztosítja a vízkészletek hosszabb távú rendelkezésre állását. A javaslat egységes megközelítéssel biztosítja a mezőgazdasági termékek biztonságát (a legszigorúbb minimumkövetelményekkel az élelmezési célú terménykategóriában), másrészt a helyi közegészség, illetve a környezet védelmét, illetve a víz minőségére és ellenőrzésére vonatkozó minimumkövetelményeket. Továbbá az alapvető kockázatkezelési feladatokat annak biztosítására, hogy a tisztított szennyvíz újrafelhasználása biztonságos legyen, kezelje a vízhiányt és hozzájáruljon a belső piac hatékony működéséhez.

Hatalmas potenciál rejtőzik a víz újrafelhasználásában. Izraelben például a ’60-as években vetődött fel először a szennyvizek újrahasznosítása, 20 évvel később pedig már szinte az ország teljes szennyvízhálózata és a tisztítást végző infrastruktúra kiépült. Mindez azt jelenti, hogy Izraelben mára a szennyvíz közel 100 százalékát sikerül oly mértékben megtisztítani, hogy annak minősége megfelel a mezőgazdaságban való felhasználás minimumkövetelményeinek. Ez olyannyira megelőzi a korát, hogy a 2. helyen végző Spanyolország is csak alig 20 százalékát tudja szennyvizeinek újrahasznosítani.

Megfelelően tisztított és ellenőrzött használtvizek – amennyiben megfelelnek az előírt követelményeknek – újrafelhasználása nincs kártékony hatással sem a környezetünkre, sem az egészségünkre.

Az Európai Bizottság javaslatát 2018. augusztus 10-ig lehetett véleményezni. A teljes előterjesztés itt elérhető.


(NAKlap, 2018. július-augusztusi szám)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei