Környezetgazdálkodás

Elindult a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztató fórumsorozata a szennyvíziszap hasznosításáról. A győri eseményen elhangzottakról a magyarmezogazdasag.hu számolt be.


Fontos környezetvédelmi feladat és társadalmi elvárás, hogy valami hasznosat kezdjük a szennyvíztisztítókban keletkező, alapesetben veszélyes hulladékkal – mondta az október 5-i győri fórumán megtartott bevezetőjében Németh Gergely, a NAK Győr-Moson-Sopron megyei szervezetének elnöke. Hozzátette, megfelelő kezelés után a szennyvíziszap, annak komposztja és a komposztból készült késztermék is kiváló tulajdonságokkal rendelkező tápanyag-utánpótló készítmény lehet a szántón és az erdősített területeken is.

A szennyvíz tisztításáról Cselovszki Zoltán, a Pannon-Víz Zrt. munkatársa beszélt. Bemutatta a győri szennyvíztisztító üzemet. Itt a keletkező iszapot rothasztó tornyokban tárolják, itt keletkezik a biogáz és a már komposztálásra alkalmas anyag. A komposztálás 10 napig magas hőmérsékleten történik, az anyagot faaprítékkal keverik. A késztermék már alkalmas a mezőgazdasági felhasználásra. Hasonló komposztüzem a térségben még Sopronban található.

A felhasználás szabályairól Szemerits Attila, a Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Agrárügyi- és környezetvédelmi főosztályának vezetője beszélt. Hangsúlyozta, minden esetben elengedhetetlen a szakszerű alkalmazás, hiszen a termék akár toxikus anyagokat is tartalmazhat. A cél megóvni a környezetet, elkerülni a talajdegradációt és a talajvizek elszennyezését. Az alkalmazás minden esetben hatósági engedélyhez kötött, az engedélyt 5 évre adja ki a helyileg illetékes talajvédelmi hivatal.

A termékkomposzt pozitív hatásairól már Sáry András, a Biopsol Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Mint mondta, a jól kezelt termékek minden esetben javítják a talaj szerkezetét, szervesanyag-tartalmát és növelik a termést. Fontos tehát, hogy a komposztálási folyamatot optimálisan és ellenőrzött keretek között végezzék, hiszen ekkor kapunk a harmonikus tápanyag utánpótlásra alkalmas, higiénikus komposzttermékeket. A termékkomposztot felhasználhatjuk akár AKG-területeken is, míg a szennyvíziszapot és a szennyvíziszap-komposztot nem.

A termékkomposzt ideális tápanyag-utánpótlási eszköz lehet fás ültetvények esetén is. Kamandiné Végh Ágnes, az Erdészeti Tudományos Intézet Püspökladányi Kísérleti Állomásának tudományos segédmunkatársa mutatta be a szennyvíziszap felhasználásával kapcsolatos kísérleteket. A kísérletek jól mutatták, hogy a termék megfelelő arányú alkalmazása növeli javítja a talajok szerkezetét, de a túlzott adagban kijuttatott termék már visszavetheti a növényt.

 

A fórumsorozat állomásai itt tekinthetők meg.

 


(Forrás: magyarmezogazdasag.hu/nak.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Cím: 1119 Budapest, Fehérvári út 89-95.

Zöld szám: +36 80 900 365

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Adószám: 18399257-1-43

 

Földbizottsági meghívók

Őstermelői adatok lekérdezése

 

Ügyfélszolgálati irodák és falugazdászok