`

Vizes élőhelyek és majorsági épületek újulnak meg a Duna-Ipoly Nemzeti Parkban, míg Natura 2000-es területeken élőhelykezelést valósítanak meg a Körös-Maros Nemzeti Parkban.

 


Európai uniós forrásból összesen több mint félmilliárd forintot nyert el a Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP), amelyből két projektet valósít meg. A Környezet és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) 447 millió forintot nyertek el a szikespusztai és ártéri élőhelyek kezeléséhez szükséges gépek és eszközök beszerzésére. Csaknem 84 millió forintból pedig helyreállítják a majdnem teljesen eltűnt löszpusztagyepeket.
– Mindkét projekt százszázalékos támogatást kap, a beruházások két, illetve öt éven belül fejeződnek be – mondta Tirják László, a KMNP igazgatója keddi békéscsabai sajtótájékoztatóján.


A munkagépek és eszközök főként az állattartást segítik, ezáltal közvetve javítják a Natura 2000-es területekhez tartozó szikespusztai és ártéri élőhelyek állapotát. A Kőrös-Maros Nemzeti Park a gyepeket legeltető állattartással őrzi meg, az igazgatóság 2415 őshonos magyar szürkemarhával, 755 racka és cigája juhval és 235 házi bivallyal rendelkezik, amelyeket 18 területen legeltetnek.
A másik projektről Sallainé Kapocsi Judit ökológiai felügyelő elmondta: a pannon löszgyep a Dél-Tiszántúl hajdan legjellemzőbb növénytársulása volt, azonban kiváló talajadottsága miatt napjainkra csaknem teljesen felszántották, ezért az ország legveszélyeztetettebb élőhelytípusává vált. Két jellemző, fokozottan védett faja a volgamenti hérics és a kónya zsálya Magyarországon csak a KMNP területén fordul elő. A projektben 160 hektáron a löszpusztagyepet próbálják helyreállítani, 83 növényfajt telepítenek, amelyekből 19 védett, 52 pedig regionálisan veszélyeztetett. A munkát a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje végzi majd, 2021 őszéig 255 ezer magot és 25 ezer palántát terveznek kiültetni a kiválasztott területekre.


Láprét, majorság


A kormány és az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap 100 százalékos támogatásával valósulhat meg a kiemelt jelentőségű, országosan ritka pannon szikes, vizes élőhelyek rekonstrukciója a Gerje-Perje-síkon. A mintegy 420 millió forint összköltségvetésű projektet a Duna-Ipoly Nemzeti Park 2016 és 2019 között kivitelezi.
A projekt a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretében valósul meg. A Galgahévízi-lápréten vízpótlás valósul meg, a beruházással a vízfolyás medréből vizet vezetnek ki a láprétre, ezáltal pótolják az elárasztott terület vízszükségletét. Az így visszaállított ideális hidrológiai állapot kedvez a megritkult lápi fajok állományainak megerősödésének és segíti a nem kívánatos agresszíven terjeszkedő idegenhonos fajok visszaszorítását.


A projekt része a Nagykáta határában lévő Egreskátai major fejlesztése, itt többek között megújul a karám, a gulyásszállás, a gépszín és az irodahelyiség, épül új bikakarám és tüzivíz tározó, szálas-és szemestakarmány-tároló felület is bővül, valamint a major elé egy interaktív játszó-pihenőkertet alakítanak ki. A telep korszerűsítésével kialakított modern téli szálláshely hosszú távon is biztosítaná a nagykátai Nyík-réten zajló külterjes állattartás fenntartását, a pihenőpont révén pedig kapcsolódik a Tápió-vidéken jelenleg fejlődő ökoturisztikai kínálathoz.



(FM Sajtóiroda)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám