Együttműködés a fenntartható mezőgazdaságért címmel rendezett a tanácskozást a BASF Hungária Kft.2019. október 30-án.


Magyarországon is növekszik az igény arra, hogy az agrártermelés fenntartható legyen – mondta Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke a konferencián. Hozzátette, a mezőgazdaságnak ugyanakkor ma már nem az élelmezés a kizárólagos feladata: szociális és kulturális küldetése is van. Úgy vélte, a fenntarthatóság sem kizárólag ökológiai, hanem egyben gazdasági, társadalmi és környezeti kérdés is.
– Ezek nem térnek el az Európai Unió közös agrárpolitikájában megfogalmazottaktól, amelyek célja például a gazdálkodók megfelelő jövedelmi szintjének biztosítása, a környezet óvása, a levegő-, víz- és talajminőség megőrzése, illetve a vidéki térségek megfelelő életminőségének biztosítása – jegyezte meg.

A biztonságos, környezetkímélő, ugyanakkor nagy mennyiségben termelni képes mezőgazdaság megteremtése csak az élelmiszerlánc összes szereplőjének együttműködésével lehetséges. A NAK elnöke szerint a mezőgazdaság előtt álló számos kihívásnak arra kell ösztönöznie minden szereplőt, hogy innovatív megoldások kifejlesztésére törekedjen. A NAK ezt a kérdést prioritásként kezeli.

Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy vezető szerepet kívánnak betölteni a mezőgazdaság fenntarthatóvá tételében, és a saját, globális fenntarthatósági stratégiájuknak megfelelően működnek.


(forrás: Világgazdaság)