Több párhuzamos projektbe kezd az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi), amelyek lényege a fenntartható gazdálkodás támogatása digitális technológiák alkalmazásával.


A kormány által augusztus 1-én elfogadott DAS kiemelt célként jelöli meg a következő néhány évre a mezőgazdasági termelők digitális kompetenciáinak és ismereteinek fejlesztését, amely elősegíti a korszerű mezőgazdasági technológiák alkalmazását. Mindez az ÖMKi ügyvezetője szerint a gazdálkodással kapcsolatos sztereotípiák szertefoszlását vetíti előre.
– A jövő gazdálkodói már nem elégedhetnek meg elődeik gyakorlatának átvételével. Informatikai szaktudásra lesz szükségük, precíziós gépekkel és digitális adatokkal kell dolgozniuk, ezek fogják képezni döntéseik alapját. Ennek megfelelően a gazdálkodásról alkotott képünk is gyökeresen megváltozik a közeljövőben – hívja fel a figyelmet Dr. Drexler Dóra. – A digitális forradalom hamarosan gyökeresen átalakítja a mezőgazdaságot is. A jövő az „okos" (öko)gazdáké, új kutatásainkkal számukra dolgozunk ki olyan gyakorlatokat, amelyeket a fenntartható termelés szolgálatába állíthatnak.

Mára világszerte sok helyen alkalmaznak például GPS-vezérelt traktorokat, talajtérképeken alapuló precíziós tápanyagellátást, és már a drónok által végzett precíziós növényvédelemhez is adott a fejlesztési háttér. A digitális technológiákat eddig azonban elsősorban a nagyüzemi, konvencionális mezőgazdálkodás keretrendszerében alkalmazták. Az ÖMKi célja kialakítani a precíziós mezőgazdasági eszközök ökogazdálkodást támogató gyakorlatát.
– Az ökogazdálkodás alapelve nem az utólagos kémiai beavatkozás, hanem a megelőzés. Kiemelten fontos például a talaj termékenységének és minőségének védelme. Projektjeinkben ezért elsősorban a talajt megfigyelő, elemző digitális eszközöket tesztelünk – mondta.

A szervezet egyedüli magyar partnerként működik közre a berlini Solarvibes startup innovációja, egy mesterséges intelligencián alapuló okos eszközrendszer tesztelésében. A fejlesztés alapja egy napenergiával működő szenzorcsoport, amelynek adatai alapján a mesterséges intelligencia képes az adott helyre és kultúrára szabott agrotechnikai javaslatokat kidolgozni, így a gazdák a lehető legkisebb kockázat mellett dönthetnek a vetés, a tápanyag-utánpótlás, a betakarítás időzítéséről az optimális terméshozam reményében. Az ÖMKi 500 eszközt helyez ki onfarm partnerhálózatán keresztül a hazai gazdákhoz.

Párhuzamos projektben kezdi meg az ÖMKi a vizsgálatokat egy VERIS talajszkennerrel is, amelyet a szári Csoroszlya biofarmon helyez ki. Itt a talaj széntartalmának, vagyis szervesanyag-készletének alakulását vizsgálják a kutatók. Megfigyeléseik és a levont következtetések a szkennernek köszönhetően minden eddiginél pontosabb képet adhatnak az ökológiai gazdálkodásban alkalmazott művelési módok talajra gyakorolt hatásairól. A harmadik, az Európai Űrügynökség (ESA) által finanszírozott projektben az ÖMKi kutatói a magyar GeoAdat Kft-vel közösen Sentinel műholdképek segítségével elemzik öko- és konvencionális művelésű területek adatait.

– A digitális technológia nem fogja kiváltani a humánerőt az agráriumban, elősegíti azonban a hatékonyabb döntéshozatalt, és megkönnyíti a munkát. Egyúttal vonzóbbá teszi a fiatalok számára is az agráriumot. A digitális technológiák várhatóan az agrártámogatási rendszerekben is fontos szerepet kapnak. Hasznos gyakorlatok kialakításával nemcsak a magyar agrárium versenyelőnyét fokozhatjuk, de a fenntarthatóságát is.


(forrás: ÖMKi)