`

Áprilisban felgyorsult a mezőgazdasági termelési árak növekedési üteme: 4,1 százalékos volt az éves drágulás a márciusi 1,4 százalékot követően – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).


A növényi termékek ára 1,2 százalékkal maradt el a tavaly áprilisitól, míg egy hónappal korábban még 3,6 százalékkal voltak olcsóbbak, a vágóállatok és állati termékek áremelkedése 11,1-ről 14,5 százalékosra nőtt. Megállt a gabonafélék tavaly augusztus óta tartó árcsökkenése, 2,2 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábban, a gyümölcsök 8,4 százalékot drágultak, de a burgonya 9,1 százalékkal kevesebbet ért. A zöldségfélék ára 1,8 százalékkal nőtt, az eper 36 százalékkal drágább lett.

Az élő állatok termelői ára 12,4 százalékkal nőtt, főképp az élő sertések árának 35 százalékos emelkedése miatt. Az állati termékek ára 14,5 százalékkal emelkedett, benne a tej ára 26 százalékkal emelkedett és elérte a 2014 végi árszintet. A vágóbaromfi ára 1,5 százalékkal emelkedett, ezen belül a vágótyúkfélék ára 1,4 százalékkal mérséklődött.
Január-áprilisban a mezőgazdasági termelői árak 0,7 százalékkal növekedtek az előző év azonos időszakához képest. Ezen belül a növényi termékek ára 4,3 százalékkal csökkent, az élő állatok és állati termékeké 10 százalékkal emelkedett.

A zöldségfélék ára 4,5, a gyümölcsöké 2,3 százalékkal csökkent, az utóbbi termékcsoport árindexét az alma ára határozta meg, ami 4,0 százalékkal mérséklődött.
A vágósertés ára 25 százalékkal nőtt, kilogrammonként 422 forintra. 2016 legalacsonyabb felvásárlási árát, 308 forintot áprilisban mérte a KSH, amit 2016. szeptemberig gyors növekedés követett a kilogrammonkénti 415 forintos árig. A tej ára 20 százalékkal emelkedett.


(MTI)

 


Kelendőek a mezőgazdasági gépek

A magyarországi lízingpiac 23 százalékkal nőtt az első negyedévben az egy évvel korábbihoz viszonyítva az előre jelzett 5 százalékos növekedéssel szemben - derül ki a Rentasystem piackutatásából. A mezőgazdasági gépeknél 34 százalékkal, 12 milliárd forint fölé került a finanszírozott összeg, a termelőeszközöknél pedig 36 százalékkal, közel 15 milliárd forintra nőtt.
A Magyar Lízingszövetség további növekedésre számít a legtöbb lízingpiaci szegmensben, mivel idén várhatóan tempósabban növekszik a magyar gazdaság, a beruházási kedv is jelentősen javul, és a kamatszint is tartósan alacsony marad. (MTI)




X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám