`

Nemzeti agrártámogatásokra csaknem egymilliárd forinttal több juthat jövőre – írja a Magyar Hírlap szerdai száma. Emellett az agrártárca százmilliókkal költ többet az iskolagyümölcs- és az iskolatej-programokra a jövő évi költségvetés tervezete szerint. Az unió által térített támogatások esetében a tárca 425 milliárd forint kifizetésével kalkulál.


A kormány célja a nagy hozzáadott értéket képviselő, a foglalkoztatás szempontjából meghatározó ágazatok, azaz az állattenyésztés vagy a kertészet jövedelemtermelő és versenyképességének erősítése, így a vidék népességmegtartó képességének javítása. Az agrártárca nemcsak fenntartaná a nemzeti költségvetésből eddig finanszírozott programokat, hanem új állami támogatási lehetőségeket is megnyitna. A tárca szerint a 2018. évi költségvetés tervezetében szereplő összegek garantálhatják ezen célok megvalósítását – közölte a Magyar Hírlap megkeresésére a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Az FM fejezetében kiemelkedő jelentőségű a „Nemzeti agrártámogatások” előirányzat, ezekből a forrásokból számos, az agrártermelést segítő konstrukciót támogatnak, például a „Több munkahelyet a mezőgazdaságban” programot is. Nemzeti agrártámogatásokra a jövő évi költségvetés tervezete szerint 78,560 milliárd forint áll rendelkezésre, ami az idei 77,597 milliárd forinthoz képest 963 millió forint többletforrást jelent. Átmeneti nemzeti támogatásra mintegy 26 milliárd forintot fordíthat a tárca 2018-ban. Ebből az összegből a szarvasmarha-, a tej-, a juh- és a kecske-, valamint a dohányágazat kaphat támogatást.

Az agrártárca kiemelt figyelmet fordít a baromfi- és a sertéságazatra, mivel azok közvetlen uniós forrásokból nem részesülnek, így a tenyésztőknek a nemzeti költségvetésből finanszírozott támogatási konstrukciókra szükségük van. A baromfiágazatban a termelőket segítő állatjóléti támogatás megemelt összegű, tizenkétmilliárd forint lesz. Az étkezési tojást termelő tyúkállományok, valamint a tenyészbaromfifajok állatjóléti támogatásának 1,2 milliárd forintos keretösszege jövőre is megmarad.
Ha Magyarország kezdeményezésére az Európai Bizottság dönt egy – a madárinfluenza hatásait csökkentő – krízistámogatás nyújtásáról, úgy annak nemzeti részét is ezen előirányzatból finanszíroznák.

A sertéságazatban is meghatározó szerepet töltenek be az állatjóléti támogatások. A sertéshízók után igénybe vehető támogatást az Európai Bizottság és a közösségi jogszabályok által engedélyezett, legfeljebb 9,144 milliárd forintos keretösszeggel hirdethetik meg jövőre. Emellett 2018-ban is számottevő összeget, 8,62 milliárd forintot fordítanak a tenyészkoca állatjóléti támogatásra. Jövőre is lesz sertésstratégia-program, 1,1 milliárd forintos keretösszeget különítettek el erre. Az állattenyésztési feladatok támogatására az idei évhez hasonlóan 1,3 milliárd forint áll rendelkezésre, így javítható a hazai tenyésztőszervezetek, a magyar állattenyésztők versenyképessége.
A tárca jövőre is figyelmet szentel az állategészségügyi intézkedéseknek. Az állatbetegségek megelőzésének és felszámolásának támogatására – a tervek szerint – 10,5 milliárd forintot, az állati hulla biztonságos elszállítására a 3,6 milliárd forintot irányoznak elő.

Szintén a „Nemzeti agrártámogatások” előirányzatból finanszírozzák majd a mezei őrszolgálatokat, a különböző mezőgazdasági hitelkonstrukciókhoz tartozó kamat-, kezesi és díjtámogatásokat, valamint számos, az állattenyésztéshez és növénytermesztéshez kapcsolódó csekély összegű támogatási konstrukciót egyes speciális ágazatokban (fűszerpaprika, tenyésznyúl, méhészet). A Méhészeti Nemzeti Program 105,5 millió forint többletforráshoz jut.

A „Nemzeti agrárkárenyhítés” előirányzatában 4,3 milliárd forintnyi forrás garantálja a termelői befizetések mellé kötelezően előírt állami hozzájárulást. Így a kárenyhítési igényeket teljes mértékben kifizethetik, sőt a kiépülő országos jégeső-elhárítási rendszer működési költségeit is ebből finanszírozzák. A nemzeti támogatásokból különítenek el 1,2 milliárdot tanyafejlesztésre, cél a családi gazdaságokra épülő agrárközéposztály megszilárdítása, a kisállattenyésztés megerősítése a helyi élelmezésben. Az EU-társfinanszírozással működő támogatások közül folytatódik például a népszerű „Igyál tejet Program”. Jövőre százmillió forinttal magasabb összeget, azaz 4,3 milliárd forintot használhatnak fel a társfinanszírozott program nemzeti forrásigényére. Ez évhez képest 561 millió forinttal több, 2,287 milliárd forint jut az iskolagyümölcs-programra Jelenleg több mint 2100 általános iskola 551 ezer 1–6. osztályos tanulója vesz részt a programban.

Az Európai Unió által térített közvetlen és egyéb piaci támogatások esetében az agrártárca 2018-ban összesen 425,5 milliárd forint kifizetésével kalkulál. Ebből 410,1 milliárd forint a közvetlen (terület és állatalapú) támogatások, míg 15,4 milliárd forint a piaci támogatás és az uniós finanszírozású állategészségügyi programok összege.

 


(forrás: Magyar Hírlap)

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám